Ervaringen gymdocenten

Verval in de gymzaal: kapotte trampolines en turnbruggen

05 februari 2019 06:35 Aangepast: 05 februari 2019 07:31
Een gebarsten ring (links) en afgerafelde klimtouwen. Beeld © EIGEN FOTO

De helft van de Nederlandse gymdocenten werkt wel eens met afgekeurd sportmateriaal. Dat levert hen de nodige problemen op. Gymlessen kunnen niet altijd volledig gegeven worden, en leraren zijn ook bang kinderen in gevaarlijke situaties te brengen. We spraken drie docenten over wat ze zoal tegenkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frustratie bij kwart gymdocenten over slechte staat sporttoestellen

Daphne Lodewijks Daphne Lodewijks

Daphne Lodewijks

docent lichamelijke opvoeding Eindhoven

"Ik wil de kinderen zo goed mogelijk bewegingsonderwijs geven – daarvoor heb ik al het gymmateriaal nodig. Maar jammer genoeg lukt dat niet altijd.

Nu zijn bijvoorbeeld de wandrekken en de dikke landingsmat afgekeurd. Uit principe gebruik ik de afgekeurde spullen niet. De landingsmat kan nog goed als scheidingswand of verstopplek dienen, maar niet meer om op te landen. Ik gebruik ze dus alleen nog in een andere, veilige functie."

"Gemeenten hebben soms moeite met de kosten van al die afgekeurde spullen. Daarom kan het lang duren voordat iets wordt vervangen. Wat ook niet helpt is de lange levertijd van nieuwe toestellen. Ik weet namelijk zeker dat de turnbanken bij de volgende inspectie zullen worden afgekeurd. Ze zijn oud en versleten. De levertijd van die banken bedraagt acht tot negen weken. Dat betekent dus twee maanden gymles geven zonder turnbanken."

Kees Duijndam Kees Duijndam

Kees Duijndam

docent lichamelijke opvoeding Midden-Delfland

"Ik geef gymles in de buurgemeenten Delft en Midden-Delfland. In Delft is alles netjes geregeld, maar in Midden-Delfland is het echt een zooitje. Het is constant gesteggel tussen de beheerder en de eigenaar over wie verantwoordelijk is voor de toestellen.

Gelukkig is het meeste afgekeurde spul begin januari vervangen. Eindelijk. Want dat heeft behoorlijk lang op zich laten wachten. Ik had afgekeurde klimrekken en springkasten, een kapotte basket en een aantal matten die nodig aan vervanging toe waren. De verrijdbare basket kon bijvoorbeeld niet meer ingeklapt worden. Daarom paste hij niet meer in de opbergruimte. En ook de afgekeurde landingsmatten lagen eigenlijk alleen maar in de weg."

Gebrekkig materiaal uit Hengelo. Gebrekkig materiaal uit Hengelo.

"Op de nieuwe turnmatten, de lange mat en een nieuwe basket heb ik zeker een jaar moeten wachten. Dat is bizar. Ik heb mijn gymlessen al die tijd moeten aanpassen. Een afgekeurd turnmatje is nog best te gebruiken, maar een klimrek is een ander verhaal. Dat is gewoon gevaarlijk. Dan moet ik andere spelletjes bedenken om deze toestellen te omzeilen. Dat is te doen, maar niet ideaal."

Christa Rietberg Christa Rietberg

Christa Rietberg

docent lichamelijke opvoeding Almere

"Op dit moment heb ik te maken met een afgekeurde zwaai-installatie, gescheurde kastdekken en verouderd balanceermateriaal. Dat heeft de afgelopen maanden tot een paar gevaarlijke situaties geleid. Zo schoten de elastieken van een kapotte trampoline een keer los terwijl er een kind op stond te springen. En ook is de afgekeurde zwaai-installatie laatst nog gebruikt door een collega die niet wist dat het toestel was afgekeurd. Het inspectierapport wordt niet met alle docenten gedeeld.

De reparatie duurt erg lang bij de zalen in het beheer van de gemeente. Het is speculeren, maar ik denk dat de gemeente wacht tot al hun gymzalen geïnspecteerd zijn voordat ze actie ondernemen.

Tijdens de lessen vermijd ik de afgekeurde onderdelen. Dat betekent dat ik niet alle leerlijnen kan aanbieden. Ik zou de kinderen anders in gevaarlijke situaties kunnen brengen. Deze argumenten hebben echter geen effect op de gemeente; ik heb het gevoel dat zij hier geen oren naar hebben. Ik verwacht dat ik op de zwaai-installatie en het balanceermateriaal een maand of twee moet wachten. Bij de kastdekken kan het rustig nog een jaar duren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore