Veiligheid gymzalen

Frustratie bij kwart gymdocenten over slechte staat sporttoestellen

05 februari 2019 06:32 Aangepast: 21 november 2019 18:33
Scholieren bereiden zich voor op de gymles (archieffoto). Beeld © ANP XTRA

Versleten turnbanken, afgekeurde wandrekken en gescheurde kastdekken. Een kwart van de Nederlandse gymdocenten ervaart problemen doordat ze afgekeurde sporttoestellen moeten gebruiken. Ze kunnen hun gymles niet volledig uitvoeren, of zijn bang voor veiligheidsrisico's.

Meer dan de helft van de gymleraren zegt weleens met afgekeurd materiaal te moeten werken. Dat blijkt uit een enquête (pdf) die RTL Nieuws in samenwerking met de KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) uitzette onder vakdocenten lichamelijke opvoeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verval in de gymzaal: kapotte trampolines en turnbruggen

Zo werkt gymleraar Rob van Schadewijk uit Rosmalen noodgedwongen met afgekeurde turnmatten, wandrekken en springplanken. Onderdelen die hij sinds de zomervakantie eigenlijk niet meer mag gebruiken. "Heel lastig. Als docent kun je daardoor de lessen niet goed uitvoeren. Ik had gehoopt dat alles veel eerder vervangen zou zijn."

Hij gebruikt sommige afgekeurde toestellen toch, zolang ze niet een te groot gevaar vormen voor de veiligheid. Een turnmat met een gescheurde hoes is bijvoorbeeld beter te gebruiken dan een kapot klimrek. "Anders blijft er geen gymles over."

Inspectierapporten

RTL Nieuws onderzocht de inspectierapporten van bijna 1000 gymzalen in 61 gemeenten. In deze rapporten toetsen de inspecteurs de kwaliteit van alle aanwezige sporttoestellen, groot – en klein materiaal. Van de ruim 160.000 toestellen in deze rapporten kwamen er bijna 9.000 niet door de keuring.

Inspecteurs bevelen aan om afgekeurde materialen direct uit de zaal te verwijderen. Beheerders van gymzalen, zoals gemeenten, zijn niet wettelijk verplicht om deze adviezen op te volgen. Wel hebben zij een zorgplicht richting de gebruikers.

Verschillen

Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten. Zo wordt er in de gemeente Eindhoven veel meer materiaal afgekeurd dan in de gemeenten Maastricht en Zoetermeer.

Ook blijkt dat afgekeurd materiaal regelmatig niet wordt vervangen en gewoon in de zaal blijft staan. Alleen al bij zo'n 30 zalen met de meeste afgekeurde toestellen vond RTL Nieuws ruim 1000 onderdelen die een jaar eerder ook al waren afgekeurd.

'Zorgelijk'

De KVLO schrikt van de situatie in de gymzalen. "Iedere onveilige gymzaal is er een te veel", reageert Sandra Roelofsen van de organisatie op het onderzoek. De KVLO vindt dat de vervanging van afgekeurd materiaal op korte termijn moet gebeuren. Roelofsen: "Daarmee is de veiligheid gegarandeerd. Het is zorgelijk dat de adviezen uit de inspectierapporten niet altijd opgevolgd worden door gemeenten."

Ook de branchevereniging van sportleveranciers vindt dat beheerders beter moeten luisteren naar de inspecties. Directeur Dirk Vinken: "De beheerder blijft verantwoordelijk voor de te nemen maatregelen. Onze inspecties zijn enkel adviserend. Maar we doen deze inspecties niet voor de lol, we doen het voor de veiligheid van de gebruikers."

De Vereniging Sport en Gemeenten vindt het signaal van de docenten belangrijk. Zij dringt erop aan om beheerders en gebruikers met elkaar om de tafel te laten zitten. "Sowieso moeten vak- of groepsleerkrachten niet werken met afgekeurde materialen. Gewoonweg niet gebruiken, zelfs al heeft dat invloed op het beoogde leereffect van de lessen."

Verantwoording

Voor dit onderzoek bekeek RTL Nieuws inspectierapporten van 986 gymzalen, sportzalen en sporthallen uit 61 Nederlandse gemeenten. Al deze sportaccommodaties vallen onder het beheer van gemeenten. De inspecties zijn uitgevoerd door de bedrijven Janssen-Fritsen (526), NijHa (264), Bosan (189), MB-sports (5) en Jeka (2).

In deze inspectierapporten is gekeken naar het aantal toestellen dat volledig vervangen moest worden, of op korte termijn een reparatie diende te krijgen. Van de 164.288 bekeken sporttoestellen moesten 8.776 (5,3%) toestellen direct uit de zaal verwijderd worden, en waren 19.465 (11,9%) onderdelen toe aan reparatie.

Als een zaal meer dan 40 afgekeurde toestellen had staan, werd ook het inspectierapport van een jaar eerder bekeken. Op die manier werden bij 32 zalen 1.193 toestellen ontdekt die op de inspectierapporten van twee opeenvolgende jaren als 'afgekeurd' verschenen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore