Schoolleiders in actie

Vervangen zieke leraar steeds problematischer: 'Onhoudbare situatie'

04 februari 2019 07:32 Aangepast: 04 februari 2019 11:16

Een onhoudbare situatie. Zo karaktiseert de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders, het probleem van het vervangen van zieke leraren.

De afgelopen weken moesten 4 van de 5 schoolleiders op zoek naar vervangers voor - vooral zieke - leerkrachten. In 11 procent van de gevallen ging de directeur zelf maar voor de klas staan. 

Week lang niet op zoek

Uit een enquête onder 1400 schoolleiders blijkt het zoeken naar vervangers steeds meer tijd te kosten. Heel vaak blijken er gewoonweg geen vervangers te zijn. In totaal was er op de scholen die meededen aan de enquête in de afgelopen twee weken voor 12.660 leerlingen geen vervangende leerkracht.

Deze week roept de AVS haar leden in het primair onderwijs op om niet te zoeken naar vervanging van zieke teamleden. Voorzitter Petra van Haren van de AVS: "We kunnen niet blijven pappen en nathouden, of bezig blijven met kortetermijnoplossingen. Al dat pleisters plakken leidt straks alleen maar tot nog meer ziekmeldingen en burn-outs."

Belgische juffen als oplossing voor lerarentekort

Veel scholen hebben moeite om genoeg juffen en meesters te vinden. Deze school in Zeeuws-Vlaanderen haalde zelfs twee juffen uit België. En voor hen is het wel even wennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore