Constant gestalkt

Stille tocht voor Hümeyra: 'Ze had een ondraaglijk leven'

02 februari 2019 19:55 Aangepast: 07 juni 2019 13:06
Deelnemers aan de stille tocht voor Humeyra. Beeld © ANP

Aan de poort van school stond 18 december, zoals elke dag, de vader van Hümeyra klaar om zijn dochter op te halen. Niet wetende dat zijn 16-jarige meisje kort daarvoor was doodgeschoten in de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege. Zaterdag liep hij een stille tocht, samen met familieleden en vrienden.

Hoe het nu gaat met de familie van Hümeyra? Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden van Hümeyra, geeft een begrijpelijk antwoord: "Het is heel moeilijk voor ze."

In de eerste dagen nadat Hümeyra in december was doodgeschoten, ging alles aan de familie van het 16-jarige meisje voorbij, vertelt ze. Nu iedereen, na de uitvaart in Turkije, weer terug is in Nederland komt het besef.

'Thuiskomen in een huis met een lege kamer'

"Het bezinkt nu pas. Ze komen nu elke dag in een huis met een lege kamer, waar geen Hümeyra meer is. Dat is heel lastig en moeilijk voor de familie."

De 16-jarige Hümeyra werd doodgeschoten in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam. Haar 31-jarige ex-vriend Bekir E. zit vast voor haar dood. Hümeyra werd gestalkt, bedreigd en mishandeld door Bekir.

Stille tocht in Rotterdam voor doodgeschoten Hümeyra

"We hebben verdriet. We hebben pijn." Familieleden en vrienden van Hümeyra lopen mee in stille tocht.

Vlak voor haar dood deed ze nogmaals aangifte tegen hem vanwege stalking. Hij had toen al een contactverbod, maar werd niet aangehouden omdat hij 'snel weer in vrijheid gesteld zou moeten worden als er geen vuurwapen bij verdachte zou worden aangetroffen', aldus de politie toen. Verder was onduidelijk waar Bekir zich bevond.

'Ze heeft in intense angst geleefd'

De laatste dagen voor haar dood waren 'ondraaglijk' voor Hümeyra, vertelt Stolk. "Als ik de brief lees die zij aan school heeft geschreven, en ook als ik de verklaringen lees die ze bij de politie had afgelegd, dan zie ik dat ze in intense angst heeft geleefd. Ze was er bijna van overtuigd dat er iets met haar ging gebeuren."

De familie van Hümeyra probeerde haar, dag in dag uit, te beschermen. "Ze mocht niet meer alleen over straat, haar vader bracht en haalde haar van school. Haar vriendinnen wisten wat er aan de hand was, maar ze kon met niemand meer afspreken. De familie deed dat om haar een veilig gevoel te geven, maar Hümeyra wist zeker dat hij haar toch iets ging aandoen. De vraag was alleen nog wanneer."

'Ze stond er alleen voor'

Dat wist Hümeyra door de berichtjes die ze van haar ex kreeg, zegt Stolk. "Dat werd daarin aangegeven. Maar ze had ook het gevoel dat ze niet gehoord werd. Ze stond er alleen voor, was moedeloos en machteloos." Stolk doelt op het feit dat de politie niet goed ingreep toen Hümeyra meerdere keren aan de bel trok.

Hümeyra moest vlak voor haar dood een brief aan school sturen. Dat was een schoolopdracht met de vraag: hoe zie jij je toekomst later? "Daarin maakte ze een opmerking: 'ik moet hier weg uit Nederland. Ik moet vluchten naar Turkije, ik kan hier niet meer blijven.' Ze zag haar toekomst voor die tijd heel rooskleurig in. Hümeyra was altijd een blij en vrolijk meisje."

Hümeyra werd in december doodgeschoten. Hümeyra werd in december doodgeschoten.

Hoewel naar aanleiding van de dood van Hümeyra eerder een stille tocht werd georganiseerd in Rotterdam tegen geweld tegen vrouwen, liepen vrienden en familieleden vanavond nog een tocht – alleen voor Hümeyra. "Bij de vorige tocht was de familie van Hümeyra nog in Turkije. Nu zijn alle vrienden en familieleden erbij."

De familie is blij met alle aandacht, zegt Stolk. "Ze hebben aangegeven veel te hebben aan alle steunbetuigingen die zijn binnengekomen. Dat vinden ze heel fijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Caroline is een van de duizenden slachtoffers van stalking: 'Dit moet stoppen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore