Slecht voorbeeld

Ouders maken zich massaal schuldig aan appen achter het stuur

02 februari 2019 11:50 Aangepast: 02 februari 2019 18:41
Archieffoto. Beeld © iStock

Een 'schokkend' resultaat uit een ANWB-onderzoek onder basisschoolleerlingen. Bijna 70 procent van de vaders en moeders kan het volgens hun kinderen niet laten om de telefoon tijdens het rijden te laten liggen.

Ruim 5000 kinderen van 11 en 12 jaar oud zijn heel eerlijk geweest tegen de ANWB over of hun ouders weleens appen tijdens het rijden. 69 procent antwoordde ja.

'Dat mag niet, papa' 

Een woordvoerder van de ANWB spreekt van een schokkend resultaat. Het is bekend dat volwassenen appen achter het stuur, maar dat zoveel van hen het doen, was een grote verrassing voor de ANWB.

De woordvoerder: "Wij willen in onze lesprogramma's voor kinderen nog meer tijd besteden aan die afleiding. Ik denk dat we in een nieuwe enquête ook gaan vragen of kinderen hun ouders erop aanspreken. Als kinderen weten wat de norm is, dan gaan ze er waarschijnlijk wat van zeggen. 'Dat mag niet papa', zeggen ze dan." 

'Totaalverbod niet uitvoerbaar' 

Het totaal uitbannen van bellen of appen achter het stuur gaat volgens de ANWB niet lukken. Goed omgaan met apparatuur in de auto en andere afleidende zaken is daarom eigen verantwoordelijkheid. "Misschien moeten we als weggebruikers ook alerter zijn en elkaar aanspreken op gedrag wat de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Iedereen wil tenslotte graag veilig thuiskomen."

In de enquête is de kinderen ook gevraagd of ze zelf bellen of appen op de fiets. Dat doet slechts 21 procent van de leerlingen. Zouden ze net zo eerlijk over zichzelf zijn geweest als over hun ouders?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister waarschuwt: strenge controle op appverbod fiets

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore