Met terugwerkende kracht

Doodgeboren kind laten erkennen kan vanaf maandag

01 februari 2019 17:29 Aangepast: 01 februari 2019 17:33
Beeld © iStock

Vanaf komende maandag kunnen ouders van levenloos geboren kinderen naar de gemeente om hun kind te laten inschrijven in de systemen van de overheid.

Afgelopen december stemde de Eerste Kamer in met de wetswijziging. Zondag gaat de nieuwe wet in, wat betekent dat ouders vanaf maandag bij de gemeente terecht kunnen.

Terugwerkende kracht

De wet werkt met terugwerkende kracht, dus ook kinderen die jaren geleden levenloos ter wereld kwamen, kunnen alsnog worden ingeschreven. Als ouders een 'akte van geboorte (levenloos)' overleggen, wordt het kind alsnog in de basisregistratie personen van de overheid opgenomen.

Die akte kan indien nodig nu ook nog achteraf worden opgemaakt. Dat alles moet gebeuren in de gemeente waar het kind werd geboren.

Doodgeboren kindje erkend: 'Eindelijk moeder van drie, niet twee'

Nadat haar dochter Jolie in 2007 doodgeboren ter wereld was gekomen, kwam Natasja Geyteman erachter dat Jolie voor de overheid nooit had bestaan. Jaren voerde ze actie voor erkenning.

Symbolisch

Het inschrijven van een levenloos kind heeft geen praktische gevolgen. De waarde is symbolisch: veel ouders zien het als een vorm van erkenning dat hun kind wel echt heeft bestaan.

Enige voorwaarde is dat de geboorte wel in Nederland moet zijn geweest en dat de ouders nog op enig moment na 1994 in Nederland moeten hebben gewoond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk erkenning voor doodgeboren kind: 'Haar dood is niet voor niets geweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore