Afscheid nemen

Informele uitvaart wint terrein: 'Kartvrienden reden achter rouwauto aan'

01 februari 2019 17:10 Aangepast: 01 februari 2019 19:57
De vrienden van Kenney reden een laatste afscheidsronde. Foto: kiekfoto.nl/uitvaartfotografie Beeld © kiekfoto.nl/uitvaartfotografie

De kop koffie en plak cake bij een uitvaart worden steeds vaker ingeruild voor een biertje: de informele uitvaart wint terrein. Na het overlijden van Kenney reden zijn vrienden bijvoorbeeld achter de rouwauto over de kartbaan, en de kist van de oom van Inez stond voor de prijzenkast bij zijn geliefde voetbalvereniging.

Kenney was pas 13 toen hij vorig jaar oktober overleed. Hij had neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker bij kinderen. Een algemene uitvaart met zwarte kleding paste niet bij hem. Moeder Rosie: "Het was een vrolijke jongen vol humor. Hij was vaak op de kartbaan te vinden. Toen de uitvaartverzorgers voorstelden het afscheid op de kartbaan te doen, vond ik dat meteen een heel goed idee."

De laatste dagen voor zijn dood praatte Kenney met zijn moeder over zijn afscheid. "Dat wilde hij liever niet, want hij wilde leven. Toch hebben we de muziek en de kleur van de bloemen besproken." Daarom schalde André Hazes jr. met 'Leef' uit de speakers. "Dat is niet cru, het was ons lijflied sinds zijn diagnose. We probeerden alles uit het leven te halen, letterlijk tot de laatste dag."

Toost op het leven populairder

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een persoonlijkere, informele en intieme uitvaart. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer. Volgens de website willen de meeste Nederlanders een informele crematie in een intieme setting en daarna een toost op het leven. En de kist blijft bij voorkeur gesloten.

70 procent wordt gecremeerd. De reden? Lagere kosten, en nabestaanden worden niet opgezadeld met het grafonderhoud. Mensen willen liever dat nabestaanden een biertje drinken dan dat ze een kop koffie en een plak cake krijgen. 69,1 procent geeft aan een informele uitvaart te willen met een fotoslideshow, speeches door vrienden en favoriete muziek. En de kleding hoeft niet zwart of heel netjes te zijn.

Wel is er een groot verschil tussen jong en oud. Jongeren tussen 18 en 30 jaar geven aan een informeel en groots afscheid te willen. De 75-plussers houden het liever intiem en formeel.

Erepodium

Kenney wilde niet dat zijn uitvaart plechtig of droevig zou zijn, maar een feestje. De kist van Kenney stond in een witte Mini Cooper. Zijn opa, oma, broer en zus zaten in een limousine, zijn moeder in een sportcabrio. De stoet reed naar de kartbaan in Oldenzaal. "Op het circuit reed zijn kartleraar en goede vriend voor de auto uit. Andere kartvrienden reden achter de rouwauto aan."

Nadat er was afgevlagd, werd Kenney op het erepodium getild en werden er gedichten van kinderen voorgelezen. De ceremonie werd door een fotograaf en een camera met een drone vastgelegd. Daarna reed de stoet naar het crematorium voor de uitvaartdienst. "Ik kijk met een warm gevoel terug op zijn afscheid. Het was perfect, het paste helemaal bij Kenney."

Kenney werd op het erepodium getild. Foto: kiekfoto.nl/uitvaartfotografie Kenney werd op het erepodium getild. Foto: kiekfoto.nl/uitvaartfotografie

Afscheid in de voetbalkantine

De kist van de oom van Inez Jonker-Steenvoort werd voor de prijzenkast bij zijn voetbalvereniging gezet. "Hij hield van die club. Vanaf zijn 12de was hij lid, tot hij anderhalf jaar geleden overleed op 67-jarige leeftijd. Hij zat dag en nacht bij die club. Het was zijn tweede huis."

De voetbalkantine was volgens Inez een logische keuze. "Hij is zelfs voor de club in hetzelfde dorp gaan wonen om na de 'derde helft' op de fiets naar huis te kunnen. Toen we de voetbalvereniging vroegen of het afscheid bij hen georganiseerd kon worden, zeiden ze meteen ja. Er zijn meer dan 600 mensen geweest." Van de uitvaart is een film gemaakt. "Het is fijn om de sprekers nog eens terug te zien, zo'n dag gaat toch als een rollercoaster voorbij."

Een toost op Geurt, de vader van Hanneke en Bianca. Foto: Effero Uitvaartverzorging Een toost op Geurt, de vader van Hanneke en Bianca. Foto: Effero Uitvaartverzorging

Met accordeonmuziek in een café

De uitvaart van de moeder van Hanneke en Bianca, nu 17 jaar geleden, was traditioneel: in een crematorium met een kopje koffie of thee. Maar toen haar vader in oktober overleed, besloten de kinderen het anders te doen. "Mijn vader was een schipper", vertelt Hanneke. "Hij hield van een feestje, een glaasje wijn of een biertje erbij. Waar hij was, was het gezellig. We wilden iets doen wat echt bij zijn karakter paste."

"Voor zijn 88ste verjaardag hadden we een feestje georganiseerd in een schipperscafé in de Maashaven in Rotterdam, met een accordeonist die zeemansliedjes speelde. Dat vond hij zo leuk, hij was helemaal in zijn element. Toen hij overleed, dachten we: kunnen we dat niet nog eens doen?"

Uitvaartbus

Met een uitvaartbus reed de familie door havens waar hun vader met zijn schip had gelegen. Zijn kist – een witte kist waar kinderen en kleinkinderen teksten op hadden geschreven en op hadden getekend – stond in het midden, de familie zat eromheen. "Dat was heel bijzonder." De bloemstukken waren in de vorm van een anker en een roer, en de pet van hun vader, die hij zo vaak op had gehad, lag op de kist. 

De gasten verzamelden zich in het café, waar de kist van hun vader door de familie werd binnengedragen. Er werden voordrachten gehouden, gedichten voorgelezen en liedjes gespeeld door een accordeonist. "Het was helemaal in de nagedachtenis van mijn vader", blikt Hanneke terug. "Mensen zeiden dat ze nog nooit zoiets hadden meegemaakt, maar ze waren alleen maar positief. Het was supermooi." 

Met de uitvaartbus door de havens. Foto: Effero Uitvaartverzorging Met de uitvaartbus door de havens. Foto: Effero Uitvaartverzorging

Leven vieren

Hanneke kijkt met een goed gevoel terug op de dag. "Het is natuurlijk ook anders als iemand 88 is geworden, zoals mijn vader, of bijvoorbeeld 66, zoals mijn moeder. Als iemand 88 heeft mogen worden, dan vier je het leven. Ik denk dat het zo'n dag was waarvan mijn vader zou zeggen: het is jammer dat ik er niet bewust bij ben geweest."

De zussen hopen dat andere mensen door hun verhaal ontdekken dat er meer mogelijk is dan de traditionele opties. "Onze uitvaartverzorger zei gelijk dat het allemaal kon zoals wij dat wilden. Maar dat moet je wel weten. Het is natuurlijk wat meer geregel dan een traditionele uitvaart, maar dat was het allemaal waard. En ik weet nu wel: als ik overlijd, dan wil ik ook een uitvaart op mijn manier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Co verzorgde honderden uitvaarten: 'Je moet niet meehuilen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore