Traditie

Partij voor de Dieren kritisch op paasvuren: 'Dodelijk voor egels en vogels'

01 februari 2019 10:10 Aangepast: 01 februari 2019 10:10
Beeld © ANP

De traditionele paasvuren zorgen jaarlijks voor veel dode dieren, zegt de Partij voor de Dieren (PvdD) in Overijssel. Omdat bijvoorbeeld egels en vogels in de brandstapels een aangename schuilplaats zien, houden zij zich verscholen tussen de takken. En dat loopt vaak dodelijk voor ze af.

De partij heeft vragen gesteld in Provinciale Staten. Als het aan fractievoorzitter Luuk Folkerts ligt, zouden er voor paasvuren voortaan vergunningen of ontheffingen aangevraagd moeten worden. "Je mag rustplaatsen van dieren niet verstoren en het in de fik steken van rustplaatsen geldt wel degelijk als verstoren."

'Gewoon een bult met takken'

De opbouw van paasvuren begint al vele weken of zelfs maanden van tevoren. "En voor egels en vogels is het gewoon een bult met takken", zegt Folkerts. "Die verschuilen zich daarin. Als die dan in de fik gestoken wordt, zitten ze er nog steeds."

Als de opbouw van paasvuren minder lang in beslag zou nemen, zou er al veel dierenleed bespaard worden, zegt Folkerts. Simpelweg omdat er voor dieren dan te veel rumoer is rond de stapel.

Verzet

De oproep van de PvdD zal 'ongetwijfeld' tot verzet leiden, erkent Folkerts. "Dat zie je bij vuurwerk en dat zal bij paasvuren ongetwijfeld ook zo zijn. Maar ik zie het wel als mijn taak. Er zou gehandhaafd moeten worden op de natuurbeschermingswet: rustplaatsen voor dieren mogen niet worden verstoord. Die wet geldt ook voor brandstapels."

Paasvuren door alle regels steeds moeilijker

Het organiseren van paasvuren wordt steeds moeilijker door wetgeving voor de veiligheid en het milieu.
RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`