Minder lesuren

Lerarentekort op middelbare scholen: 'Bepaalde vakken vervallen'

01 februari 2019 07:15 Aangepast: 01 februari 2019 09:19
Archieffoto. Beeld © ANP

Middelbare scholen vrezen dat ze bepaalde vakken straks niet meer kunnen geven, omdat ze er geen leraren meer voor kunnen vinden.

De overkoepelende organisatie van alle Nederlandse middelbare scholen, de VO-raad, zegt in De Telegraaf dat het schrappen van vakken ’onwenselijk, maar onvermijdelijk’ is. "We geven bijvoorbeeld veel minder informatica en Duits dan we zouden willen", zegt een Rotterdamse schoolbestuurder in de krant

Andere vakken waar een tekort dreigt zijn wiskunde, scheikunde, Nederlands en de klassieke talen. “Iedereen is zich welbewust van het probleem, maar je kan op de korte termijn geen blik open trekken”, zegt Stan Termeer van de VO-raad tegen RTL Nieuws.

De boel draaiende

Het wegstrepen van vakken is de nieuwste manier om het lerarentekort op te vangen. Het aantal vacatures in het voortgezet onderwijs loopt binnen tien jaar op tot 1200. Leerlingen zullen in de nabije toekomst minder keuzevakken aangeboden krijgen en het moeten doen met minder lesuren of onbevoegden voor de klas voor de verplichte vakken.

Volgens Termeer houden scholen met lapmiddelen de boel draaiende. "De docent natuurkunde geeft dan ook wiskunde bijvoorbeeld."

Tekortvakken

Het ministerie van Onderwijs bevestigt dat scholen in sommige regio’s steeds meer moeite om leraren te vinden voor zogeheten tekortvakken. Deze vakken zijn bijvoorbeeld de vreemde talen en de bètavakken. 

Het is onmogelijk om aan te geven hoe groot het tekort op dit moment is, meldt het ministerie. Het kan namelijk elke dag anders zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore