Ga naar de inhoud
Onderzoek uit Wageningen

Plant op kantoor zorgt voor minder ziekteverzuim

Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20 procent minder vaak ziek.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras, dat gespecialiseerd is in plantenonderzoek en een aantal instellingen en bedrijven

1,6 ziektedag minder

Planten op de werkplek komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar, zo blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen.

De wetenschappers vergeleken bij elk bedrijf de ruimtes waar planten stonden met ruimtes waar geen planten stonden. De onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen.

Ambtenaren
Lees ook:
Ambtenaren chagrijnig door flexplekken, overheid start onderzoek

De medewerkers die in die ruimten werkten, gaven zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid.

Temperatuur aangenamer

De luchtvochtigheid in ruimten met planten bleek gemiddeld zo’n 5 procent hoger dan in ruimten zonder planten. Ook bleek de temperatuur een stuk aangenamer: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.

Verder bleek de gemoedstoestand van medewerkers na de beplanting positiever en werd door medewerkers van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.