Ga naar de inhoud
Altijd risico's

App laat zien hoe jouw huis overstroomt bij dijkdoorbraak

In 1995 stond een deel van Herwijnen onder water. Beeld © ANP

Zelf kijken hoeveel water er in je woonkamer stroomt als rivier- of zeedijken doorbreken: dat kan via een speciale app van waterschap Rivierenland. 

Wie de app op zijn telefoon heeft en de camera op zijn eigen woonruimte richt, ziet of er water in huis komt bij een dijkdoorbraak. Als dat het geval is, is realtime te zien hoe het water de kamer binnenstroomt en hoe hoog het water komt. De beelden kunnen met anderen worden gedeeld.

Je kunt ook op de site van het waterschap kijken hoeveel water er in jouw huiskamer komt te staan.

24 jaar geleden

Waterschap Rivierenland lanceert de app op de dag dat het precies 24 jaar geleden is dat een kwart miljoen mensen moesten evacueren, omdat de rivierdijken op breken stonden door extreem hoogwater.

Volgens het waterschap kan de generatie onder de 35 jaar zich eigenlijk niet voorstellen dat hun woonomgeving zou overstromen. Evacuaties zoals in 1995 zijn voor hen ondenkbaar. De app moet vooral deze groep ervan bewust maken dat er altijd een risico is. 

Meters hoger

In het Rivierengebied tussen Rijn en Waal zou het water bijvoorbeeld heel snel meters hoog komen te staan.

Er bestond al een site overstroming.nl, maar daarop is alleen te vinden welke buurt nat zou worden bij een dijkdoorbraak.