Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Terreurmaatregelen

Vliegmaatschappijen gaan privédata passagiers delen met de overheid

31 januari 2019 08:37 Aangepast: 19 februari 2019 14:17
Reizigers op Schiphol. Beeld © Getty Images

Luchtvaartmaatschappijen moeten in de toekomst gegevens over hun passagiers afstaan aan de overheid. De gegevens zijn nodig om 'terrorisme en ernstige criminaliteit' te bestrijden, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

"Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken", zo motiveert Grapperhaus het wetsvoorstel.

'Dit dient de veiligheid'

De gegevens zullen vijf jaar worden bewaard. Onder 'ernstige criminaliteit' worden misdrijven verstaan waar drie jaar cel of meer op staat. Onder meer de politie en het Openbaar Ministerie krijgen toegang tot de informatie. De gegevens worden beheerd door een aparte instantie, die onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens komt te staan.

Grapperhaus wil de maatregel - het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) - zo snel mogelijk invoeren, omdat hij ervan overtuigd is 'dat dit onze veiligheid dient'. "Maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens.''

Welke gegevens worden uitgewisseld?

Het gaat om persoonsgegevens als je volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en creditcardinformatie, gegevens die reizigers gebruiken om tickets te boeken.

Daarnaast wordt er andere informatie over je opgeslagen, zoals je reisbestemming, reisgeschiedenis en met wie je reist.

De informatie wordt voor vijf jaar opgeslagen en na vijf maanden gedeeltelijk geanonimiseerd. Dit houdt in dat sommige persoonsgegevens worden afgeschermd, maar de informatie kan nog wel naar je worden teruggeleid.

Goedkeuring nodig

Volgens worden de gegevens alleen gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: "Het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit."

In Europa werd in 2012 al voor de registratie gestemd. Nederland wilde een bewaartermijn van twee in plaats van vijf jaar, maar was in de minderheid. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel het wetsvoorstel van de minister goedkeuren.

Kritiek

Al langer hebben privacyorganisaties kritiek op het PNR-systeem. "Je bent dan als onverdacht persoon opnieuw in beeld bij de overheid", stelde Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom eerder. "Zij hebben niets in jouw leven te zoeken, behalve als daar een specifieke reden voor is. Dat principe zijn we langzaam aan het verlaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: Nederlanders zeer bezorgd over privacy

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore