Ga naar de inhoud
Per 1 juli

Appen op de fiets gaat 95 euro kosten

Vanaf 1 juli mag dit niet meer: appen op de fiets. Beeld © ANP

Op 1 juli wordt appen op de fiets strafbaar. En de boete die daaraan vastzit, is niet misselijk: 95 euro.

Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Per 1 juli wordt het 'verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden', schreef verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen vorig jaar.

Niet alleen telefoon

Appen achter het stuur is nu al verboden in de auto en andere gemotoriseerde voertuigen. De boete bedraagt nu 240 euro. 

Het verbod gaat niet alleen gelden voor de mobiele telefoon. Ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera's, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers mogen vanaf juli niet meer in het verkeer.

Mono-campagne

De daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig verkeersgewonden toeneemt. Met een reeks maatregelen wil het kabinet dit terugdringen.

Vorig jaar september begon het ministerie van Infrastructuur de Mono-campagne om het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen. De kans op een ongeluk in het verkeer neemt flink toe als een fietser of automobilist een mobieltje gebruikt, bleek eerder uit Amerikaans onderzoek.

Met deze slimme truc pakt de politie appende truckers

01:28
De agenten hebben een nieuwe methode bedacht, waardoor truckers zich in hun hoge cabines niet langer onbespied kunnen wanen. Vanuit een touringcar kijkt de politie zo in de schoot van appende en bellende vrachtwagenchauffeurs.