Ga naar de inhoud
'Kwetsende clichés'

Carnaval Festival Efteling aangepakt, geen kroeshaar en neusringen meer

Goed nieuws voor pretparkliefhebbers, want veel attractieparken en dierentuinen gaan voorzichtig weer open. Beeld © De Efteling

Geen Afrikaanse en Aziatische stereotypen meer in De Efteling. Het sprookjespark gaat enkele omstreden elementen van het populaire Carnaval Festival aanpassen.

Het Carnaval Festival is al 35 jaar oud, maar krijgt tussen 4 maart en 31 mei een grote onderhoudsbeurt. Daarbij wordt naar het 'huidige tijdsbeeld' gekeken, meldt De Efteling. Zo krijgen poppen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.

Kwetsende clichés

Er was, vooral van buitenlandse bezoekers, kritiek op het vermeende racistische en kwetsende karakter van Carnaval Festival en een andere attractie, Monsieur Cannibale. 

Een actiegroep eiste dat de 'kwetsende clichés' zouden worden weggehaald. De Efteling zegt nu dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. "Het blijft een vrolijke rit om de wereld", zegt directeur Fons Jurgens.

Niet
Lees meer
Niet wachten in de Efteling? 24 januari rustigste dag van het jaar

100 poppen opgeknapt

In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting. De operatie kost bij elkaar 3 miljoen euro.

Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland, maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, meldt een woordvoerder.