'Hotelpiraten'

Hoteleigenaar 'opgelucht' dat Jan en Jolanda achter tralies verdwijnen

29 januari 2019 17:31 Aangepast: 29 januari 2019 17:43
Jan en Jolanda op beeld van het hotel in Tubbergen. Beeld © Screenshot EditieNL

Ze gingen als 'hotelpiraten' het land door: Jan en Jolanda. De twee sliepen in hotels en bed and breakfasts zonder te betalen en wisten keer op keer te ontkomen. Totdat hoteleigenaar Marc Nolte een foto van de twee verspreidde. Vandaag kreeg het stel hun gevangenisstraf te horen. Een opluchting voor Nolte.

"Ze hebben de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist. En terecht. Ik hoop dat ze er goed van leren", vertelt Nolte. Jan en Jolanda moeten vier en drie jaar de cel in bleek vandaag in de rechtbank.

Nolte verloor 970 euro

De 'hotelpiraten' overnachtten vorige zomer een week bij MarCant in Tubbergen, waar Nolte de uitbater is. "Ze waren opeens weg, zonder te betalen." Het kostte hem 970 euro. Een flink geldbedrag wat hij graag terug wilde zien. Daarom zette hij direct de camerabeelden online waarop het stel te zien was. "En toen ging het heel snel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Hotelpiraten' Jan en Jolanda krijgen celstraffen van 4 en 3 jaar

Jan en Jolanda bleken het verdwijntrucje al een jaar lang toe te passen. Ze genoten van alle luxe en vervolgens vertelden ze smoesjes waarom ze niet konden betalen. Daarna lieten ze nooit meer van zichzelf horen.

Veel hoteleigenaren meldden zich bij de politie na het zien van de camerabeelden van Nolte en het stel stapte uiteindelijk zelf naar de politie. De twee zouden ieder voor ongeveer 20.000 euro hebben 'gestolen'. 

'We zijn heel vaak bedankt'

"Echt heel veel bed and breakfasts en hotels hebben ons gebeld en ons bedankt dat we die foto online hadden gezet. Dat was natuurlijk illegaal, we werden daarvoor ook aangeklaagd. Maar gelukkig werd die aanklacht later ingetrokken."

Het geld dat Nolte kwijt is, ziet hij waarschijnlijk niet meer terug. "Er zijn zo veel gedupeerden. We zijn nu allang blij dat ze achter de tralies verdwijnen. Dat ze niet meer kunnen toeslaan. En dat we er nu een dikke streep onder kunnen zetten."

'Spijtig dat het is gebeurd'

Of Nolte het vertrouwen in zijn gasten is verloren na Jan en Jolanda? "Nee, zeker niet. Er werd op het begin ook geroepen dat hotels voortaan aanbetalingen moeten vragen van hun klanten. Dat hebben we nooit gedaan. Het is spijtig dat het is gebeurd, maar we zien het wel echt als een incident."

Nolte zette deze zomer een bonnetje online, waarop te zien was waar Jan en Jolanda van hadden genoten. Zo dronken ze 40 vaasjes bier, dronken ze 39 glaasjes port en gingen ze meerdere keren voor tientallen euro's uit eten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore