Agressie

'Nekvelincident geen uitzondering: vorig jaar 24 geweldsincidenten'

29 januari 2019 06:11 Aangepast: 29 januari 2019 07:13
Beeld © Getty / Norbert Michalke

Het afgelopen jaar waren leerkrachten betrokken bij ten minste 24 geweldsincidenten of gevallen van ongewenst fysiek contact. "Het ergste dat ik heb meegemaakt is een docente die is verkracht in haar lokaal," aldus specialist Wouter Prins.

Dat schrijft De Telegraaf in een artikel over het nekvelincident bij het Kennemer College in Heemskerk. Onderwijsassistent Gerrit Keeman werd vorige week door deze school geschorst omdat hij een leerling die een kruk naar hem gooide en zijn moeder uitschold, bij zijn nekvel pakte.

De zaak is het topje van de ijsberg volgens Prins, die bij vakbond CNV werkt en docenten traint in het omgaan met agressie. Het afgelopen jaar heeft het CNV leerkrachten in 24 zaken juridisch bijgestaan, maar bezorgdheid over reputatieschade houdt melding tegen, zegt Prins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsassistent geschorst na opstootje met leerling: 'Ik pakte hem bij zijn nekvel'

Weer zo doen

Onderwijsassistent Gerrit Keeman zei gisteren bij RTL Late Night dat hij het precies weer zo zou doen. "Echt hard ging het er niet aan toe. Maar het krukken naar mijn schenen gooien wel. Hij probeerde mij te slaan en te duwen."

De onderwijsassistent vindt dat leerkrachten strenger moeten zijn. "Als docenten zich niet aan de gemaakte afspraken houden die gelden op de scholen, dan krijg je dit soort situaties." De docent was verantwoordelijk, maar greep niet in omdat hij het niet aandurfde, volgens Keeman. "Dat ziet hij niet zitten."

'Ik zou het precies weer zo doen'

Onderwijsassistent Gerrit Keeman kijkt terug op het incident waarbij hij een leerling bij zijn nek pakt en de klas uitstuurt.

Een vijfde van onderwijspersoneel ondervindt verbale agressie, blijkt uit de laatste Veiligheidsmonitor van het ministerie van Onderwijs. Nog eens 17 procent krijgt te maken met 'sociaal en materiaal geweld'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderwijsassistent Keeman over nekvel-incident: 'Ik zou het precies weer zo doen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore