Ga naar de inhoud
Dry January

Duizenden mensen staan al wekenlang droog: 'Je moet sterk in je schoenen staan'

Beeld © Getty Images

Dry January loopt bijna op z'n eind. Dit jaar gaven 23.747 mensen zich officieel op voor de maand zonder alcohol, twee keer zoveel als vorig jaar. Onofficieel zouden deze maand zelfs 100.000 mensen bier en wijn hebben laten staan.

De officiële Dry January wordt georganiseerd door IkPas, waar deelnemers zich gratis kunnen registreren en de hele maand begeleid worden. Volgens IkPas zijn er per geregistreerde deelnemer nog zeker 3 tot 4 deelnemers die wel meedoen aan de actie, maar zich niet hebben aangemeld. Dat betekent dat er zo'n 100.000 mensen meedoen aan de alcoholvrije maand.

Rob Bovens van Tilburg University doet al sinds 2015 onderzoek naar de effecten van de IkPas-campagne. Volgens hem stijgt het aantal deelnemers jaarlijks, omdat bezig zijn met je gezondheid een trend is. "Mensen hebben meer de neiging om te detoxen en te resetten." Ook is er in de media vaker aandacht voor, stelt Bovens.

Een
Lees ook:
Een maand zonder alcohol? 'Dry January kun je op elke dag beginnen'

Sociaal meer geaccepteerd

Alcohol wordt steeds meer gezien als iets ongezonds en negatiefs, zegt gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra. Daarnaast waarschuwen instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie voor de gevaren van alcohol, waardoor het sociaal steeds beter geaccepteerd wordt als je zegt (tijdelijk) te stoppen. "Je hoeft geen alcoholist meer te zijn voordat mensen begrijpen dat je een maand niet drinkt. Dat was eerder wel anders."

Mensen uit heel Nederland hebben zich voor Dry January opgegeven, maar de meeste deelnemers komen uit Utrecht en Brabant . "Brabant springt eruit", zegt Bovens. Daar heeft Dijkstra wel een verklaring voor. "In Brabant kan zo'n vastenmaand gebruikt worden om te compenseren voor het alcoholgebruik tijdens carnaval. Als je in januari verstandig doet, kan je je met carnaval de hele week lam zuipen."

Dit jaar heeft een groep van forse drinkers zich aangemeld, vertelt Bovens. De deelnemers zeggen gemiddeld 20 glazen alcohol per week te drinken, vorig jaar was dat nog gemiddeld 17,5. "Er zijn deelnemers met behoorlijke alcoholproblemen", vervolgt hij. "We hebben tijdens Dry January zo'n 1000 vragen gekregen van mensen in moeilijkheden en met onthoudingsverschijnselen."

Volhouden

Waarom houden mensen een alcoholvrije maand soms toch niet vol? Volgens Bovens is sociale druk een van de belangrijkste redenen. "Mensen beginnen vaak al te lachen als je vertelt dat je geen alcohol drinkt", zegt Bovens. "Je moet sterk in je schoenen staan."

Daarnaast zijn gewoontes de reden dat veel mensen Dry January niet volhouden. "Als je gewend bent om op skivakantie los te gaan bij de après-ski en op verjaardagen een wijntje te drinken, dan zijn dat valkuilen", legt Bovens uit. "Die gewoontes moet je doorbreken."

Gezonder

Houd je het ondanks alle verleidingen een maand vol, dan slaap je beter, voel je je fitter, verbetert je cholesterolgehalte en leverfunctie. "Daarnaast valt 25 procent van de deelnemers af", zegt Bovens. "Ook drink je tot zes maanden erna 30 tot 40 procent minder glazen alcohol, omdat je bewuster bezig bent met alcohol en weet dat er alternatieven zijn."

Heb je Dry January toch niet volgehouden, of wil je het voor het eerst proberen? In maart start eenzelfde soort actie, direct na carnaval.

Fris het nieuwe jaar in met de Dry January-challenge:

02:37
Na een bezopen hoeveelheid alcohol in december gaan flink wat mensen 'cold turkey' het nieuwe jaar in met de Dry January challenge. 30 dagen niet drinken: is dat wel zo'n goed idee?