Ga naar de inhoud
Tien gewonden

Geëvacueerde bewoners nog niet terug na gasexplosie Den Haag

Beeld © ANP

Het is nog niet bekend wanneer de mensen die in Den Haag moesten worden geëvacueerd, terug kunnen naar hun huizen.

Ze moesten worden geëvacueerd nadat in de Jan van der Heijdenstraat een pand was ingestort door een explosie. In totaal raakten tien mensen gewond, van wie acht naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Oorzaak explosie

De gemeente verwacht vandaag meer duidelijkheid over de oorzaak van de explosie. Na het instorten van het pand werden uit veiligheidsoverwegingen 27 huizen ontruimd. Ongeveer dertig mensen hebben de nacht doorgebracht in een hotel. De politie bewaakte gedurende de nacht de woningen. Bij veel woningen liggen de ramen eruit.

Vooralsnog kunnen de bewoners ook niet even terug naar huis om spullen op te halen. Veel panden zijn als gevolg van de explosie instabiel en hebben schade. De brandweer en bouwinspecteurs moeten eerst kijken of de woningen veilig zijn, aldus de gemeente. Vandaag wordt in kaart gebracht of de woningen veilig genoeg zijn om de bewoners kort naar binnen te laten om spullen op te halen. Als dat mogelijk is, dan zal dat onder toezicht gebeuren.

Verslaggever Sander Paulus bij het ingestorte pand in Den Haag: 'Nauwelijks te bevatten'

 

Na het instorten van het pand werden uit veiligheidsoverwegingen in totaal 27 huizen ontruimd. Ongeveer dertig mensen hebben de nacht doorgebracht in een hotel. Ze krijgen steun van het Rode Kruis en Slachtofferhulp.

Straat bezaaid met glas

Burgemeester Pauline Krikke is vanochtend opnieuw op bezoek geweest bij bewoners in hun opvanglocatie. Gisteren was ze er ook al. "Ik heb net als gisteravond uitgebreid met mensen gesproken. Na de eerste grote schrik dringt nu langzaam echt in alle hevigheid door wat zij hebben meegemaakt en wat hen is overkomen. En er leven veel vragen natuurlijk, bijvoorbeeld over wanneer mensen weer naar huis kunnen. Heel begrijpelijk. Samen met de hulpdiensten zullen we hen zo goed en zo snel mogelijk helpen", aldus de burgemeester.

De politie bewaakte gedurende de nacht de woningen. Bij veel woningen liggen de ramen eruit. De straat, die nog tot zeker 15.00 uur afgesloten is voor verkeer, ligt bezaaid met glas.

Sherwin
Lees ook:
Sherwin zeven uur na gasexplosie Den Haag onder puin vandaan gehaald

De omvang van de schade is nog niet bekend. Stichting Salvage heeft namens de verzekeraars een informatiepunt ingericht. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over schade. Getroffenen kunnen ook zelf contact opnemen met hun eigen verzekeraar, zegt de gemeente.

Gasexplosie

Het is niet duidelijk hoe de slachtoffers eraan toe zijn. Hulpverleners haalden kort na middernacht nog een man levend uit het ingestorte pand. De man lag sinds gistermiddag onder het puin.

De brandweer gaat ervan uit dat er een gasexplosie was, maar het is nog niet duidelijk waardoor die is ontstaan.