'Emotioneel uitgeput'

'Lenende student heeft meer last van stress en prestatiedruk'

28 januari 2019 08:46 Aangepast: 28 januari 2019 10:07

Veel studenten die geld lenen om hun studie te bekostigen, hebben stress door zo'n lening. Ook voelen ze grote druk om te presteren.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg. Lenende studenten zijn ten opzichte van niet-lenende studenten vaker extreem vermoeid, emotioneel uitgeput, maken zich meer zorgen over het krijgen van een burn-out en doen vanwege de hoge kosten vaker niet mee aan sociale activiteiten.

Emotioneel geraakt

Voor het onderzoek werden 563 hbo- en wo-studenten ondervraagd. Van de studenten die lenen, zegt 73 procent druk of klachten te ervaren. 40 procent is emotioneel uitgeput en één op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out.

"Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden", zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink. "Dat is een grote zorg voor onze samenleving, want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen."

Delen van zorgen

Volgens het onderzoek hebben studenten door het leenstelsel ook minder ruimte voor sociale activiteiten en binding met de gemeenschap. In totaal 52 procent van de lenende studenten geeft aan af te zien van sociale- of nevenactiviteiten vanwege de hoge kosten die zulke activiteiten met zich meebrengen.

"Ten tijde van hoge prestatiedruk is juist het samen optrekken en het delen van zorgen belangrijk. Dat studenten hier vanwege financiële redenen van afzien is verontrustend."

Bal bij minister

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) spreekt volgens het ISO regelmatig over het belang van een gezond studieklimaat, maar weigert de invloed van het leenstelsel publiekelijk in de welzijnsdiscussie te betrekken.

"De bal ligt nu bij de minister om te erkennen dat lenen, naast vele andere factoren, meespeelt bij de ervaren prestatiedruk en psychische klachten bij studenten. Iedereen is gebaat bij een eerlijk debat", zegt Van den Brink.

Volgens het ISO is het voor het eerst dat er een landelijk onderzoek naar de relatie tussen het sociaal leenstelsel en het welzijn van studenten is gedaan.

Reactie minister:

Minister Van Engelshoven wil studiestress niet meteen terugvoeren op leenstress. Het gaat mis doordat allerlei oorzaken van stress zich opstapelen, denkt ze. Zij wijst naar 'de eisen die studenten zichzelf opleggen, druk die zij ervaren door social media en de druk die het succesvol afronden van een opleiding met zich meebrengt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gebroken Haagse belofte: nieuw leenstelsel tóch slechter voor hypotheek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore