Gasexplosie

Reddingsactie in Haags pand gestopt, Sherwin na 8 uur onder puin vandaan

28 januari 2019 06:46 Aangepast: 28 januari 2019 08:53
Brandweerlieden voor het ingestorte pand in Den Haag Beeld © ANP

De brandweer gaat ervan uit dat er geen slachtoffers meer liggen onder het puin van het ingestorte pand aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. Daar vond gistermiddag een enorme explosie plaats.

Er worden geen personen meer vermist. In totaal zijn vier mensen levend onder het puin vandaan gehaald. De laatste, de 28-jarige Sherwin, werd kort na middernacht uit zijn benarde situatie bevrijd. 

Onderzoek bij daglicht

"We zijn heel lang bezig geweest met de laatste persoon onder het puin", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden tegen RTL Nieuws. "Daarna is er nog een hond door het puin gegaan om te checken of er niet toch nog andere mensen onder het puin terechtgekomen waren. Dat bleek niet het geval. De reddingsactie is gestopt."

Om verdere instorting tegen te gaan, zijn losse constructiedelen van het pand verwijderd. "Het pand is afgesloten met hekken, en daar hebben we het vannacht bij gelaten", zegt de woordvoerder. "Straks bij daglicht wordt gekeken hoe groot de schade is. We kijken welke mensen naar huis kunnen en voor welke mensen er een alternatief is. De politie kan dan ook beginnen met het onderzoek." 

Acht uur onder puin

In totaal zijn er tien mensen gewond geraakt door de gasexplosie. Vier van hen kwamen onder het puin terecht. Het laatst geredde slachtoffer, een man van 28 jaar oud, heeft acht uur onder het puin gelegen. Naar hem werd tijdens de reddingsoperatie een hulphond met een portofoon gestuurd, zodat hij met de hulpverleners kon communiceren. 

Na het instorten van het pand werden uit veiligheidsoverwegingen twintig huizen ontruimd. 

Omwonende ingestorte huizen: 'Een ontzettende klap, we zaten te trillen'

Omwonenden van de ingestorte huizen in Den Haag beschrijven de explosie als 'een enorme klap'. Hulpverleners hebben meerdere slachtoffers uit het puin gehaald.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Sharwin acht uur na gasexplosie Den Haag onder puin vandaan gehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore