Ga naar de inhoud
Lees terug

Sharwin acht uur na gasexplosie Den Haag onder puin vandaan gehaald

Reddingswerkers in Den Haag na een enorme explosie Beeld © ANP

De 28-jarige Sharwin is door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald. Hij is aanspreekbaar. De man lag ruim acht uur bekneld nadat drie woningen vanmiddag in Den Haag instortten na een gasexplosie. Eerder werden drie mensen gered en in totaal zijn er tien mensen gewond geraakt.

  • De brandweer heeft vier mensen onder het puin vandaan gehaald.
  • Tien mensen zijn gewond geraakt, van hen zijn er acht naar ziekenhuizen vervoerd.
  • Bewoners van twintig woningen in de omgeving zijn geëvacueerd en slapen in een hotel.
  • De explosie vond kort na 16.00 uur plaats. De brandweer gaat uit van een gasexplosie.

00.30:

De reddingsoperatie is beëindigd en daarmee sluiten we ook dit liveblog af. 

Lees hieronder alles terug over de gasexplosie in Den Haag.

00.20:

Het gaat naar omstandigheden 'redelijk' met Sharwin. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Verslaggever Eelco Hiltermann stond urenlang bij de reddingsoperatie:

0.10:

Sharwin is gered. Dat laat een woordvoerder van de brandweer weten. "Na urenlange reddingsoperatie is zojuist ook de vierde persoon levend onder puin vandaan gehaald! Persoon is overgedragen aan ambulance."

23.15:

De brokstukken die in de weg liggen om bij Sharwin te komen, worden één voor één weggehaald. De 28-jarige man ligt in de kruipruimte van de ingestorte woning. Hoe lang het nog duurt voordat reddingswerkers bij hem zijn, is onduidelijk.

22.15:

De tactiek om bij Sharwin te komen moet helaas worden aangepast, vertelt een woordvoerder van de brandweer. Vanaf de voorzijde van het pand zal een sloopkraan ter ondersteuning van de redding worden ingezet. 

"Alles wat er nog over was van het pand, gaat er nu ook aan", zegt verslaggever Eelco Hiltermann.

21.50:

De man ligt inmiddels al zo'n zes uur onder het puin. De woordvoerder van de brandweer geeft aan dat hij nog steeds aanspreekbaar is. "Hem is een vochtig watje gebracht via een hulphond, maar het medisch team heeft hem nog niet kunnen bereiken. We doen er alles aan om hem te bevrijden. We gaan nu nieuwe tactieken proberen om bij hem te komen."

21.40:

De gemeente laat weten dat de politie vannacht alle woningen rondom de plek gaat bewaken. Dit om diefstal te voorkomen. Veel omliggende woningen zijn namelijk dusdanig beschadigd dat ruiten en deuren kapot zijn.

De woningen die glasschade hebben opgelopen, worden vanavond afgedicht of indien mogelijk meteen gerepareerd.

21.28:

Burgemeester Pauline Krikke is zojuist op de plek van de explosie in Den Haag aangekomen. "Het is verschrikkelijk wat hier is gebeurd. Mijn hart gaat ontzettend uit naar de man die nog onder het puin ligt. Er is gelukkig wel contact met hem, maar de brandweer moet voorzichtig te werk gaan."

Krikke gaat straks naar het hotel waar de tientallen buurtbewoners worden opgevangen.

21.09:

Er verschijnen steeds meer beelden online van de minuten net na de explosie. Zo hoor je in onderstaande video hoe geschrokken buurtbewoners zijn. "Jongens, ga weg hier. Naar achter!"

20.21 uur:

De man die nog onder het puin ligt, is aanspreekbaar. Hij maakt het naar omstandigheden goed en de brandweer is een reddingsoperatie gestart. "In verband met de instabiliteit van de constructie moet dit zeer zorgvuldig gedaan worden."

Zodra hij is gered, zal de gehele plek nog een keer doorzocht worden door onder meer reddingshonden. "Vooralsnog zijn er geen signalen dat er zich nog meer personen onder het puin bevinden.

19.42 uur:

De 28-jarige neef van Wiekash ligt nog onder het puin. Hij vertelt aan een verslaggever van RTL Nieuws hoe hij hem heel vaak heeft geprobeerd te bellen. "Nadat ik ontdekt had dat het ging om de woning van mijn neef en ik doorkreeg dat hij er nog onder lag, heb ik hem heel vaak geprobeerd te bellen. We kregen een keer contact, maar hij zei niets."

Inmiddels heeft de neef van Wiekash via de telefoon bevestigd aan de brandweer dat hij er nog ligt. "Ik hoop dat ze hem snel redden, hij ligt daar maar onder het puin..."

19.30 uur

De man die nog onder het puin ligt, is een 28-jarige man. Hij leeft nog en heeft telefonisch contact met de brandweer en familie.

Omwonende redt vrouw uit puin

01:05
'We hoorden gegil en zagen een been'

19.00 uur

Omwonenden zeggen dat ze vorige week een gaslucht roken. Er zou toen gecontroleerd zijn, maar er werden geen problemen geconstateerd.

18:52 uur

De politie bevestigt dat er nog zeker één persoon in de ingestorte flat ligt. Een getuige zegt dat de nog in leven is, maar daarvan hebben nog geen bevestiging. Er is een team met reddingshonden ter plaatse.

18:40 uur

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag noemt de grote explosie 'voor direct betrokkenen verschrikkelijk'.  "Veel is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat mensen, hun huizen en hun bezittingen getroffen zijn. De impact van de klap is enorm. De hulpdiensten zetten zich nu hard in om de zorg te verlenen die nodig is. Zij moeten daarvoor de ruimte krijgen."

18.30 uur

Bij de explosie zijn negen personen gewond geraakt van wie er zeven naar verschillende ziekenhuizen zijn vervoerd. De brandweer is nu omliggende woningen aan het doorzoeken. Er ligt nog in elk geval één persoon onder het puin. 

Getuige over explosie:

00:26

18.20 uur

Drie personen zijn uit het puin gered. Er ligt nog ten minste één persoon onder het puin. Een specialistisch team brandweer maakt nu een inzetplan voor redding. 

17.59 uur

In de hele straat ligt glas. De kracht van de explosie moet enorm zijn geweest.

17.49 uur

Een ooggetuige is zich kapot geschrokken: "Ik zat binnen een wijntje te drinken toen alles begon te trillen. Het was ontzettende klap, echt niet normaal. We zijn naar buiten gegaan en toen zagen we de enorme ravage."

17.42 uur

De politie weet niet hoeveel mensen er in de woningen waren toen de explosie plaatsvond. Daarom blijven ze doorzoeken naar mensen onder het puin.

17.35 uur

De woordvoerder van de brandweer zegt dat er twee mensen uit het puin zijn gehaald. Hij houdt er rekening mee dat er nog slachtoffers onder het puin liggen. Er zijn ook een aantal mensen lichtgewond geraakt. De woordvoerder zegt dat de explosie iets na vier uur was in de Jan van der Heijdenstraat in het Laakkwartier in Den Haag. Drie huizen zijn echt ingestort. Er zijn ook woningen ontzet en instabiel. De hele straat is afgezet.

Hulpverleners halen mensen uit puin

00:39

17.27 uur

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat de hulpverlening niet zo makkelijk is omdat ook panden die aan het ingestorte gebouw grenzen, zijn beschadigd. Bewoners van de beschadigde panden zijn geëvacueerd.

17.20 uur

Volgens een cameraman zijn er nu drie mensen onder de ingestorte flat vandaan gehaald.

17.17 uur

De brandweer vermoedt dat het pand is ingestort door een gasexplosie.

17.10 uur

Er zijn inmiddels twee mensen uit het puin gehaald.

16.49 uur

Er zouden drie woningen zijn beschadigd, zegt de woordvoerder. Rond de huizen worden op dit moment bewoners geëvacueerd.

16.35 uur

In Den Haag heeft er een explosie plaatsgevonden waarbij meerdere gevels van woningen zijn ingestort. Er zijn meerdere ambulances en traumahelikopters onderweg. De brandweer heeft een persoon levend onder het puin vandaan gehaald. Mogelijk liggen er nog meer mensen bedolven onder de ingestorte woningen.