Tuinvogeltelling

De zang van merels is weer meer te horen in Nederlandse tuinen

27 januari 2019 11:45 Aangepast: 27 januari 2019 11:55

Het lijkt erop dat dat de merel voorzichtig aan een comeback bezig is in de Nederlandse tuinen. Jarenlang was de vogelsoort een de meest geziene vogel bij de Tuinvogeltelling, totdat in 2016 opeens het dodelijke Usutu-virus opdook in Nederland.

De merel dook vorig jaar zelfs helemaal uit de top 3 van meest getelde vogels en het was voorafgaand aan de tuinvogeltelling van dit jaar de grote vraag of die daling zou doorzetten. Na de tussenstand van de eerste dag van de telling, lijkt het erop van niet. 

Terug in de top 3 is de merel nog niet, maar er zijn er wel weer meer geteld dan vorig jaar. Of dat daadwerkelijk komt doordat de soort beter bestand is tegen het virus, staat niet vast. Volgens Vogelbescherming Nederland kan het ook door de sneeuw van de afgelopen dagen zijn, waardoor merels de tuinen meer opzochten dan anders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel minder merels geteld bij vogeltelling

Kan het hebben

Het Usutu-virus is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor merels. Waarschijnlijk zijn er de laatste jaren al honderdduizenden merels door getroffen, maar de soort kan het wel hebben. Nog altijd is de merel de meestvoorkomende broedvogel in Nederland, met een geschat aantal van een miljoen broedparen.

Toch houdt de teruggang van merels veel mensen bezig. De merel is door zijn zang en het feit dat hij vroeger zelfs opdook in de kleinste tuin, een geliefde vogelsoort. Merelzang werd in 2014 zelfs nog verkozen tot het mooiste natuurgeluid van Nederland.

Huismus op 1

De resultaten van de Tuinvogeltelling zijn nog niet compleet, ook vandaag wordt er nog volop geteld in de Nederlandse tuinen. Duidelijk is al wel dat ook dit jaar opnieuw de huismus de meest getelde vogel zal zijn.

Dat dankt de soort vooral aan het feit dat ze in grote groepen leven en dan vooral in het noorden van het land nog breed voorkomen. In de rest van het land is de huismus al lang niet meer zo algemeen als vroeger. Dat huismussen het meest geteld worden, betekent dus niet dat ze in de meeste tuinen voorkomen. Die plek was tot enkele jaren terug altijd voorbehouden aan de merel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore