Petitie gestart

Onderwijsassistent geschorst na opstootje met leerling: 'Ik pakte hem bij zijn nekvel'

26 januari 2019 22:29 Aangepast: 29 januari 2019 15:15

Nog een paar weken zou onderwijsassistent Gerrit Keeman werken, had hij tegen de school gezegd. Maar die laatste werkdag, 31 januari, zit hij thuis. Geschorst. Omdat hij een leerling die een kruk naar hem gooide en zijn moeder uitschold, bij zijn nekvel pakte.

Het gebeurde op 16 januari, vertelt Keeman (64) aan RTL Nieuws. "Die jongen kwam naar me toe en noemde me een schijnheilige docent, terwijl we op dat moment niets met elkaar van doen hadden. Dus ik stuurde hem terug naar de vakdocent en duwde hem zachtjes die kant op. Hij begon te schelden, zei vervelende dingen over mijn moeder, maakte slaande bewegingen en gooide een kruk tegen mijn schenen. Daarop pakte ik hem bij zijn nekvel."

Een jaar

Keeman heeft het grootste deel van zijn werkzame leven bij de forensische opsporing van de politie gewerkt. Daarvoor stond hij 1,5 jaar voor de klas op een LTS. Toen hij met vroegpensioen ging, werd hem gevraagd of hij niet op het Kennemer College in Heemskerk wilde werken als technisch onderwijsassistent. "Ik wilde nog wel wat betekenen voor de maatschappij, dus ik gaf aan dat ik het wel een jaar wilde doen. Vanaf 1 september tot het eind van het schooljaar." 

"Ik stelde me de eerste dag voor in de klas. Ik zei: ik ben streng maar rechtvaardig. Ik waarschuw maar één keer op een dag."

Knokpartijen

"Maar ik zag al snel dingen die in mijn ogen niet goed gingen. Werkafspraken werden niet nagekomen, ik kreeg geen positieve feedback, er waren lastige leerlingen, zelfs knokpartijen in de klas. Als ik een telefoon afpakte, omdat de regel is dat die niet gebruikt worden in de klas, zei de vakdocent: geef hem maar terug, ik heb het te druk om dat soort regels te gaan handhaven. Ik gaf begin december aan dat ik wilde stoppen. Ik zou tot 31 januari blijven, want ik wilde ze wat tijd geven om een opvolger te zoeken."

Maar twee weken voordat Keeman ermee wilde stoppen, ging het mis. "Nadat het gebeurd was, ging ik naar huis om tot rust te komen. Toen ik de dag erna terug kwam, wilde ik dat die jongen voor de les zijn excuses zou aanbieden voor zijn gedrag. Dat zei ik tegen de vakdocent, maar die zei dat hij daar niet aan ging beginnen."

Klacht ingediend

De teamleider vertelde Keeman dat de ouders van de jongen een klacht tegen hem hadden ingediend. Keeman fietste naar huis om een verslagje te schrijven van wat er in zijn ogen was gebeurd. Terug op school hoorde hij van collega's dat het incident gefilmd was en op internet was gezet. "Ik wilde weten wie het had gedaan. Naast die jongen zaten er vier andere jongens in de klas. Maar de teamleider zei dat ik dat niet mocht uitzoeken en dat ik naar huis moest."

NH Nieuws zette beelden van het opstootje online:

De onderwijsassistent krijgt sindsdien veel steunbetuigingen. Op internet wordt hij een held genoemd en gezegd dat hij een lintje moet krijgen. Een petitie voor hem is al meer dan 4000 keer getekend en er is zelfs een doneeractie opgestart door Heemskerkers en Beverwijkers die willen laten zien dat ze achter hem staan. Daarmee is al bijna 3000 euro opgehaald.

Te weinig bewijs

De acties doen hem goed, maar de reactie van de school en de politie valt Keeman tegen. "Ik heb een gesprek gehad met de directeur, maar daarna heeft hij geen contact meer met me opgenomen, iets wat hij wel zou doen. En de politie wil mijn aangifte wel opnemen, maar zei al gelijk dat ze er niets mee zou doen omdat er te weinig bewijs zou zijn."

Keeman heeft moeite met de manier waarop met docenten wordt omgegaan, zowel door leerlingen als door het bestuur van de school. "Leerlingen hebben geen respect meer voor leerkrachten. Ze zijn echt onbeschoft en worden gepamperd. 35 jaar geleden had een leerkracht nog gezag, daar is nu weinig van over. Ik had eens een vechtpartij in mijn eigen klas. De leerlingen die erbij betrokken waren, werden eruit gehaald. Toen ging een andere jongen zich ermee bemoeien. Ik zei: dat doe je toch niet, je hebt toch geen gebakken lucht in mijn hoofd? Kreeg ik een klacht aan mijn broek, omdat ik dat tegen die jongen had gezegd."

Opvoeding

Volgens Keeman zijn er veel dingen mis, zowel in het onderwijs als in de opvoeding van de kinderen. "Docenten moeten veel werk doen dat niets met lesgeven te maken heeft. Een portal bijhouden, leerlingen coachen, daar weer dingen over invullen in een onwerkbaar systeem...  Dat zal ongetwijfeld bijdragen aan de problemen die er zijn. En aan de andere kant worden kinderen niet meer goed opgevoed."

Wat zou hij doen als de school hem terug zou vragen? "Al bieden ze het dubbele salaris. Ik ga me weer lekker bezighouden met de scoutingclub waar ik al sinds de jaren 60 lid van ben en op reis met mijn campertje. Ik ga niet meer terug."

Reactie school:

Op de website van de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) schrijft de school dat ook de jongen met wie het opstootje was en degene die het gefilmd heeft en op internet heeft gezet, geschorst zijn. "Voor de assistent en de leerling was het een hele nare ervaring, die impact heeft. Het handelen tijdens het incident past niet bij het professioneel handelen dat wij voorstaan en dat geldt eveneens voor het gedrag van de leerlingen. Aan beide kanten is een grens overschreden."

"Direct na het voorval is gesproken met de assistent en de ouders van de leerling. Beide leerlingen zijn geschorst en maakten een opdracht hoe ze dit soort situaties in het vervolg kunnen voorkomen. Na een gesprek met de ouders en de leerlingen zijn zij onlangs weer teruggekeerd. De assistent is na een goed onderling overleg vrijgesteld van werk, om afstand te kunnen nemen en de rust terug te brengen in de klas. Tot deze vrijstelling is mede ook besloten, omdat de assistent binnenkort uit dienst zal gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore