Vertrouwen daalt

Gebruikers massaal van Facebook af, Instagram in de lift

26 januari 2019 08:45 Aangepast: 26 januari 2019 20:30
Beeld © Getty Images

Facebook heeft in Nederland nog altijd ruim 10 miljoen gebruikers, maar het aantal daalt sterk. Instagram zit daarentegen flink in de lift. Het meest gebruikte sociale medium is en blijft WhatsApp, met 12 miljoen gebruikers.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van onderzoeksbureau Newcom. Uit de cijfers komt naar voren dat het vertrouwen in social media al niet groot was, maar in het afgelopen jaar bovendien ook nog meer daalde, en wel in alle leeftijdsgroepen.

Geen vertrouwen in Facebook

Het afgelopen jaar hebben 240.000 Facebook-gebruikers hun account opgezegd, en 400.000 gebruikers loggen niet meer in. Als reden geven de stoppers, vooral mensen onder de 40 jaar, aan dat ze het platform niet meer vertrouwen.

Ook vinden ze dat er te veel nepnieuws op staat en zijn ze het niet eens met het nieuwe privacybeleid. Velen stapten over naar een platform dat ze leuker vonden.

Instagram en Twitter

Instagram, met zo'n 5 miljoen Nederlandse gebruikers, groeide flink. Er kwamen 830.000 gebruikers bij, qua dagelijks gebruik ligt dat nu boven YouTube.

Op Twitter haken vooral mensen tussen de 18 en 24 jaar af. Ook hier gebeurt dat omdat ze met te veel nepnieuws te maken krijgen.  Vorig jaar zegden 85.000 twitteraars hun account op en 195.000 loggen niet meer in.

Nieuwe functies Facebook: 'Daten, maar geen gescharrel'

Facebookgebruikers kunnen nu makkelijker hun persoonlijke geschiedenis wissen, maar ook hun privéleven een boost geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van