Reële kans

Zorgen over veiligheid moskeeën, Amsterdam neemt extra maatregelen

25 januari 2019 19:33 Aangepast: 25 januari 2019 19:35
Femke Halsema Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam komt met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen voor moskeeën. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Ze waarschuwt voor een 'verhoogde dreiging' tegen islamitische instellingen.

Moskeeën krijgen op korte termijn 'noodzakelijke, aanvullende beveiliging, zoals eerder ook bij joodse instellingen is gedaan'. De precieze maatregelen worden niet genoemd. Mogelijk gaat het om cameratoezicht en extra politiecontroles.

Kans op aanslag reëel

Uit de brief blijkt dat de gemeente Amsterdam zich zorgen maakt over de veiligheid van moskeeën. Volgens de gemeente is de kans op een aanslag op een islamitisch gebedshuis 'reëel'.

Amsterdam treft wel meer maatregelen voor het voorkomen van - en beschermen tegen extremistisch gedrag en terroristisch geweld. Zo worden nog eens drie plekken in de stad structureel beveiligd tegen een aanslag met een voertuig, zoals bijvoorbeeld al gebeurde met betonblokken bij de Dam.

Extra personeel

De gemeente trekt vanaf volgend jaar 1,8 miljoen euro extra uit voor de aanpak van radicalisering. Daarvoor moet extra personeel worden aangenomen. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore