Geweld escaleert

Boa's Amsterdam zijn het zat: 'Het is wachten op de eerste dode'

25 januari 2019 13:18 Aangepast: 25 januari 2019 16:39
De rosse buurt in Amsterdam Beeld © ANP

Vechtpartijen, scheldpartijen en bedreigende situaties. Boa’s in Amsterdam hebben er iedere week mee te maken. Daarom is het tijd voor actie, vindt de Nederlandse BOA Bond.

"We gaan op 31 januari de hele dag geen bonnen uitschrijven", vertelt Erik Lakeman van de bond. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) houden toezicht op de veiligheid op straat.

Tweederangsagent

"We worden vaak weggezet als tweederangs-politieagenten, maar wij zijn echte professionals, alleen kunnen wij ons niet verdedigen." Daarom willen ze beter bewapend worden, maar de gemeente Amsterdam vindt dat niet nodig. 

Aanleiding voor de actie is een incident vorige week op de Amsterdamse Wallen. "Tijdens een melding werd een man zeer agressief. Hij wilde zijn ID-kaart niet tonen en zo er ontstond een vechtpartij, waarbij de vingers van een boa werden gebroken. De maat is nu echt vol. Zo is er ook een collega in zijn nek gestoken met een kapotgeslagen fles. Het is wachten op de eerste dode", zegt een boze Lakeman.

Agressieve toeristen

"Het gebeurt 24 uur per dag. In de avonduren zijn het vaak toeristen die onder invloed van drank en cocaïne zeer agressief reageren, maar ook gewoon overdag als foutparkeerders een boete krijgen."

De boa’s willen daarom beter bewapend worden. Ze vragen om een wapenstok, bodycam en pepperspray. "Alleen het tonen van een wapen schrikt vaak al af, maar de burgemeester wil er niet aan."

In Amsterdam zijn er ongeveer 450 boa’s. De actiebereidheid is volgens de bond zo’n 70 procent.  

Reactie gemeente Amsterdam:

"Het dringende advies van burgemeester Halsema aan de bonden is om zich te richten tot de minister. Het is de bevoegdheid van de minister van Veiligheid & Justitie om te besluiten over geweldsmiddelen en bevoegdheden van buitengewoon opsporingsambtenaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore