Ga naar de inhoud
Smartphoneverslaving

Een hele dag zonder smartphone, tv en computer: 'Je voelt je bevrijd'

Beeld © Getty Images

Een hele zondag lang niet je smartphone, televisie, computer en tablets gebruiken. Dat klinkt moeilijk – en dat is volgens de initiatiefnemers van Screen Free Sunday ook precies waarom het nodig is.

De Screen Free Sunday is bedacht door Barbara Putman Cramer en Spencer Heijnen. Het idee is dat je een hele zondag per maand niet op schermen kijkt, dus ook niet op je smartphone. Vandaag is de eerste schermvrije zondag. "We willen het met dit initiatief zo laagdrempelig mogelijk maken om eens uit je routine te stappen", legt Putman Cramer uit.

Bevrijding

Dat is lastig, geeft ze toe. Een kleine groep jonge mensen heeft het al getest om maandelijks een dag offline te zijn. Het gaat om jonge reclamemensen, een groep die volgens haar veel op hun telefoon zit. "In het begin vonden ze het lastig, maar later voelden ze zich bevrijd", vertelt Putman Cramer.

Altijd
Lees ook:
Altijd bezig met je smartphone? Grote ergernis van veel Nederlanders

Waarom is een hele dag geen schermen gebruiken zo belangrijk? "Het is wetenschappelijk bewezen dat je minder aanwezig bent zodra je telefoon in de buurt is", zegt Putman Cramer. "Ook slaap je slechter na het gebruiken van schermen." 

Ping

Daarbij houden meldingen op je telefoon je verslaafd, legt ze uit. "Iedere ping van je telefoon levert een soort geluksgevoel op." Door die meldingen blijf je naar je smartphone grijpen. "Daardoor verlies je uit het oog wat je echt leuk en belangrijk vindt, zoals bepaalde hobby's."

Dat heeft ze zelf ondervonden. "Ik heb nu andere hobby's, zoals lezen, het bos ingaan en buiten sporten in plaats van thuis een lesje via YouTube te volgen. Je moet zelf ook meer nadenken, dat is heel bevredigend."

Volhouden

Een hele dag geen schermen gebruiken zorgt volgens haar dat je echt in een soort ontspanning komt. Maar hoe houd je dat nou vol? "Voorbereiding is het allerbelangrijkste. Denk de dag van tevoren: waar heb ik zin in op die dag zonder telefoon?" Doe bijvoorbeeld van tevoren boodschappen, zet genoeg geld op je rekening en maak duidelijke afspraken als je met iemand wat gaat doen. Je telefoon in een andere kamer leggen helpt volgens haar ook. 

Wat je eruit haalt, kan per persoon verschillen, zegt Putman Cramer. "Ik heb geleerd dat ik me veel beter en langer kan concentreren als ik niet op m'n scherm zit. Ik kan zo drie uur achter elkaar in een boek zitten, ben de maandag erna scherper en ik word er creatiever van."

1 miljoen deelnemers

De initiatiefnemers hopen dat het aantal deelnemers aan de Screen Free Sunday elke maand verdubbelt. Aan het eind van het jaar hopen ze dat 1 miljoen mensen meedoen.

"We willen vooral dat zo veel mogelijk mensen er plezier aan beleven om even zonder hun telefoon te zijn", zegt Putman Cramer. "Hopelijk wordt het een nieuwe global holiday, zoals bijvoorbeeld warmetruiendag."

Psycholoog Anna van Oenen, oprichter van 1 Dag Offline, gaf eerder al tips hoe je van je overmatige telefoongebruik kunt afkomen.

  • Gebruik je smartphone niet als wekker. Koop een ouderwetse wekker en ban je telefoon uit de slaapkamer.
  • Leg je telefoon ergens anders neer, zodat je er niet meteen bij kunt. Neem hem niet mee naar elke kamer of elke afspraak. Of laat hem zelfs soms met opzet helemaal thuis.
  • Zet alle meldingen van apps uit. Dan word je niet de hele tijd rechtstreeks verleid om op je telefoon te kijken.
  • Gooi onnodige apps van je smartphone. Ja, ook Facebook en Twitter. Wil je toch kijken? Gebruik dan de browser op je telefoon. Dan kost het wat meer moeite en kijk je minder vaak.
  • Maak afspraken met je familie of vrienden over het telefoongebruik. Wanneer doe je het wel en wanneer absoluut niet? Zoals tijdens het avondeten.
  • Las een telefoonvrije zondagmiddag in. Laat iedereen zijn telefoon in een schoenendoos stoppen voor een paar uur.
  • Gebruik je je telefoon als een gesprek stilvalt of als je even alleen zit in een café? Kijk gewoon eens om je heen, of lees een krant of boek. "Dat begint misschien ongemakkelijk, maar dat is koudwatervrees waar je gewoon even doorheen moet."
Confronterend:
Lees ook:
Confronterend: zo veel uur kijk jij naar je scherm
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl