Behouden voor Nederland

'Oranjes verkochten in stilte kunst aan Rijk'

25 januari 2019 00:25 Aangepast: 25 januari 2019 10:03
Beeld © ANP

Kunst en antiek van de Oranjes die miljoenen waard is, is in de jaren tachtig in stilte door het Rijk gekocht. Dat gebeurde niet om er openbaar kunstbezit van te maken, maar om te voorkomen dat de familie het zou verkopen, meldt NRC.

Het gaat om 'paleisgebonden' cultuurgoederen uit Huis ten Bosch en Het Loo, meldt de krant. 

De overheid kocht de cultuurgoederen om te voorkomen dat de koninklijke familie ze aan derden zou verkopen. Dat kan worden geconcludeerd uit de gezamenlijke verklaring van het ministerie van OCW en de Rijksvoorlichtingsdienst. Daarin staat: 'Als rijkseigendom is behoud van deze voorwerpen in de paleizen waarvoor ze in veel gevallen zijn vervaardigd op lange termijn gegarandeerd.'

Het is niet duidelijk hoeveel geld er toen mee gemoeid was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De arrogantie van de Oranjes

Opnieuw in opspraak

De zaak speelde in de jaren 80, maar is nu opnieuw actueel.  Begin deze maand kwamen de Oranjes opnieuw in opspraak toen duidelijk werd dat prinses Christina een reeks dure kunstwerken uit haar privécollectie wilde laten veilen in de VS. Het ging onder meer om een tekening van de Vlaamse meester Rubens. 

Premier Rutte gaf aan niet te kunnen en willen ingrijpen, omdat het een privékwestie is. Maar dat privébezit is wel deels opgebouwd met belastinggeld, stelde politiek commentator Frits Wester eerder. "Hebben de Oranjes, een door de belastingbetaler zwaar gesubsidieerd instituut, niet de morele plicht om nationaal erfgoed dat zij bezitten eerst aan Nederlandse musea aan te bieden? Het antwoord is volmondig ja."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore