Algen en bacteriën

Inademen zeelucht helpt tegen kanker en hoog cholesterol

24 januari 2019 13:05 Aangepast: 24 januari 2019 13:44
Strandhuisjes langs de kust (archieffoto) Beeld © ANP

Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Zogenoemde zeespray, zeewater dat door golfslag wordt verneveld, blijkt goed te zijn voor je gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee. Zeespray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen, die goed voor je zijn. "Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam", meldt de universiteit.

Effect op longkankercellen

In het laboratorium is gekeken naar het effect op longkankercellen. Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt bij longkanker en het cholesterolgehalte.

"Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen", zegt onderzoeker Jana Asselman. "Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore