Containerramp

Troep uit containers in vissersnetten: 'Er ligt gigantisch veel in zee'

24 januari 2019 13:27 Aangepast: 08 januari 2020 20:51
Deze speelgoedauto's werden in de visnetten gevangen. Beeld © Twitter @EMK2017

De containers die begin januari overboord zijn geslagen op de Noordzee, zijn voor garnalenvissers een grote bron van ergernis. "Elke dag zijn we uren bezig met troep die in onze netten zit verstrikt."

"Speelgoed, autobumpers, matrassen, gordijnen, kleden, krukjes, speelgoed-bmw's..." Garnalenvisser John Lukkien uit het Groningse Zoutkamp somt op wat hij allemaal tegenkomt. "Al die rommel moeten wij uit onze netten plukken. Daar zijn we een hele tijd mee bezig", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Lukkien is voor zijn beroep van zondag tot en met donderdag op zee. En elke dag is hij uren bezig om de troep uit zijn net te halen. "Er ligt gigantisch veel in zee. Bepaalde plekken waar het onwerkbaar voor ons is, mijden wij. Ik ben bang dat we hier jaren last van blijven houden. Het spul vergaat natuurlijk niet."

Nederlandse vissers vangen bot: rommel zeecontainers vervuilt Noordzee

De rommel beschadigt de netten, de kosten lopen in de duizenden euro's.

Scheurtjes en gaatjes

De rommel zorgt voor schade; de netten zijn er natuurlijk niet op gemaakt. Volgens Lukkien ontstaan er scheurtjes en gaatjes die gerepareerd moeten worden. "Ook raken ze uit model, waardoor je niet meer optimaal kunt vissen. Kortom: het kost ons veel tijd en ook veel geld. Een collegavisser moest zijn complete net vervangen. En zo'n net kost 3500 euro."

Daarnaast kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen, zegt de visser. "Het is vaak ook zwaar materiaal. Bij slecht weer, als het schip heen en weer slingert, kunnen er ongelukken gebeuren."

Een afgescheurd stuk container belandde in de netten van een visser:

Op 1 januari vielen er 291 containers van het MSC Zoe af. Tientallen zijn opengegaan. De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Friesland en Groningen.

Containers drijven nog rond of liggen op de bodem en ook van tientallen containers is niet bekend waar ze zijn. Rijkswaterstaat is deze week met de berging begonnen. Er wordt gebruik gemaakt van twee grote bergingsschepen en een kleiner schip, afkomstig uit Engeland en Noorwegen. 

Schoonvissen

Wat er aan de troep in zee te doen is? Volgens garnalenvisser Lukkien is de oplossing niet eenvoudig. "Het is ontzettend lastig. Eigenlijk zouden er schepen de zee schoon moeten gaan vissen."

Vissers die schade hebben, kunnen dat verhalen op rederij MSC. Ze moeten dan de exacte positie waar de schade is ontstaan melden en foto's maken van de beschadigde onderdelen.

Nog meer troep. Nog meer troep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore