Tegel

Geen kaarsjes meer bij gedenkplek langs de weg: nieuwe regels bermmonumenten

23 januari 2019 16:55 Aangepast: 23 januari 2019 18:22
Een tijdelijk bermmonument in Roosendaal voor Wesley Houtekamer, die hier in 2005 om het leven kwam. Beeld © ANP Foto

Wie kent ze niet: de kruizen, kapelletjes en huisjes langs provinciale wegen. Het zijn mooie gedenktekens, maar ze kunnen bestuurders ook afleiden en het onderhoud aan de berm bemoeilijken. Reden voor de provincie Zeeland om nieuwe regels op te stellen.

Bermmonumenten in die provincie moeten nu voldoen aan een aantal regels. Het moet een tegel zijn, van maximaal 80 bij 80 centimeter. Lampen en kaarsjes zijn niet meer toegestaan, bloemen wel. Gedenktekens mogen niet meer langs 100-kilometerwegen worden geplaatst. 

Afleiding

Langs wegen waar langzamer wordt gereden, mogen de tegels nog wel liggen. Maar alleen op voldoende afstand van de weg: tussen de 1,80 en 3 meter.

Die regels waren nodig omdat monumenten soms, met alle goede bedoelingen, afleiding gaven of te groot waren. Dat zegt provinciebestuurder Harry van der Maas tegen Omroep Zeeland. Hij verzekert dat bestaande monumenten gewoon mogen blijven staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdamse scholieren bij gedenkplek: 'Ze had nog een heel leven voor zich'

Toestemming

Bovenstaande richtlijnen gelden alleen voor de provinciale wegen van Zeeland. Voor de overige wegen in die provincie, en in de rest van het land, gelden andere regels. Dat komt omdat het beleid over gedenktekens onder verschillende bestuurlijke lagen valt. 

Zo vallen rijkswegen als de A1 en de A26 onder Rijkswaterstaat. Wie een bermmonument langs zo'n A-weg wil aanleggen, moet daarvoor toestemming vragen bij Rijkswaterstaat, bevestigt een woordvoerster. "De verkeersveiligheid is daarbij leidend. De vorm en grootte van het gedenkteken kunnen per monument verschillen."

Afspraken

Voor een bermmonument langs de provinciale wegen moet je een aanvraag doen bij het provinciebestuur; voor wegen binnen de bebouwde kom bij de betreffende gemeente.

"Daar is geen gemeentelijke richtlijn voor", meldt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. "Vaak is er overleg met de provincie en dan nog is het niet heel grote regelgeving, meer een aantal afspraken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie en vrienden bezoeken plek waar Koen om het leven kwam

Verlengen

Per gemeente kunnen die afspraken verschillen. Zo mag een bermmonument in de gemeente Wormerland drie jaar blijven staan, eventueel verlengd met nog eens maximaal drie jaar. In Boxmeer is dat drie jaar, met verlenging van telkens twee jaar.

Dan gaat het wel om gedenktekens die meer omvatten dan de eerste blijken van medeleven. Voor bloemen, kaarsjes, foto's en vlaggen geldt over het algemeen dat ze wat korter mogen blijven liggen of hangen.

Het bermmonument voor Roy Pennings. Het bermmonument voor Roy Pennings.

Ter nagedachtenis aan Roy

De 21-jarige Roy Pennings werd in 2002 doodgereden in Sint-Michielsgestel. Zijn vrienden lieten vrij snel na het ongeluk een bermmonument plaatsen, zegt Roys vader, Toon. "Daarvoor hebben ze contact met de gemeente gehad. De steen, met een gedicht erop, ligt bij de plek van het ongeluk. Naar mijn weten mag het er altijd blijven liggen."

Pierre is een van de vrienden die het gedenkteken heeft uitgezocht. "Het was na Roys overlijden direct duidelijk dat we dat wilden hebben. Op internet hebben we teksten en zinnen bij elkaar gezocht, tot we kwamen op wat er nu staat. Het mag best duidelijk zijn dat daar iets is gebeurd. Zeker in de jaren na het ongeluk heeft het ons als vriendengroep geholpen om daar samen te komen."

Ze vroegen bij de gemeente of ze de steen op die plek mochten plaatsen. Omdat het geen provinciale weg was, maakte Sint-Michielsgestel geen bezwaar. "De steen ligt er nu nog steeds", zegt Pierre. "De bewoners van het huis waar hij bij ligt, maken 'm trouw schoon."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore