Onderwijsexperts bezorgd

'Voorstel commissie: haal breuken uit rekenonderwijs basisschool'

23 januari 2019 08:00 Aangepast: 23 januari 2019 12:55
Beeld © ANP

Onderwijsexperts maken zich grote zorgen over een voorstel van een commissie om het oplossen van breuken uit het rekenonderwijs op de basisschool te halen. 

Dat meldt De Telegraaf. De krant baseert zich op een voorstel van het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde van Curriculum.nu, dat adviezen geeft aan de minister van Onderwijs.

Overladen lesprogramma

De commissie vindt het lesprogramma overladen en zou meer willen inzetten op 'rekenen met kansen', schrijft de krant. Rekenen met breuken zou pas op de middelbare school aan de orde komen, 'voor wie dit relevant is'. Op de basisschool zouden alleen leerlingen die het aankunnen breuken krijgen.

"Van het onderwerp breuken wil het OT (Onderwijsteam, redactie) in het primair onderwijs alleen nog begripsvorming en rekentaal aanbieden", staat er in een tussenrapport van het ontwikkelteam. "In het voortgezet onderwijs wordt aan de leerlingen voor wie dit relevant is formeel rekenen met breuken aangeboden."

De commissie wil rekenonderwijs waarmee je in de dagelijkse praktijk uit de voeten kan en dat niet te abstract is. Daarin zou het oplossen van breuken niet passen.

'Volstrekt verwerpelijk'

Experts zijn des duivels over de voorgestelde verandering. Emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats zegt in De Telegraaf het schrappen van breuksommen op de basisschool 'volstrekt verwerpelijk' te vinden.

Het ontwikkelteam zegt dat mensen die het niet eens zijn met het voorstel, kunnen reageren. Op basis van die input zou het voorstel weer aangepast kunnen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore