Groots transport

Nederlands topkoraal emigreert naar Engeland: 'We zijn heel trots'

22 januari 2019 21:55 Aangepast: 23 januari 2019 01:29
Vissen in Burgers' Zoo. Beeld © Burgers' Zoo

Burgers' Zoo in Arnhem schenkt koralen, anemonen en koraalvissen uit eigen aquarium aan twee collega-aquaria in Engeland. Het gaat om meer dan 300 stuks uit eigen kweek.

Morgen vertrekken ze per bus naar Engeland. Volgens bioloog Max Janse van Burgers' Zoo is het transport vanuit de dierentuin nog nooit zo groot geweest. 

Leverancier

Burgers' Ocean, onderdeel van Burgers' Zoo, is een tropisch koraalrifaquarium. Een belangrijk onderdeel van het aquarium is het levende koraalrif in een bassin van 750.000 liter water. Burgers' Ocean is succesvol met het kweken van koralen en levert daarom regelmatig aan andere aquaria.

Een medewerker oogst zelfgekweekt koraal. Een medewerker oogst zelfgekweekt koraal.

"Wij kunnen collega's helpen die koraal nodig hebben voor in een aquarium", vertelt Janse. "We zijn heel trots dat ons koraalrif zo hard groeit, dat we genoodzaakt zijn om met enige regelmaat koralen 'te snoeien'."

Toekomst

"Voor de toekomst is het een heel belangrijke ontwikkeling dat we dankzij onze eigen succesvolle kweek diverse Europese collega-aquaria koraalkolonies kunnen schenken", zegt Janse.

En dat is een hele klus, vertelt Janse. Afgelopen anderhalve week hebben medewerkers koraal apart gezet. Morgenochtend worden die stuk voor stuk naar boven gehaald, ingepakt en in dozen verzameld. Uiteindelijk gaan 32 dozen koraal, samen met koraalvissen en zeeanemonen, richting Engeland.

London Aquarium krijgt ongeveer 170 steenkoralen en 90 zachte koralen die in Arnhem zijn gekweekt. Chester Zoo ontvangt uit het transport van Arnhem naar Engeland tien koralen en tien zeeanemonen.

Koraal. Koraal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore