Tegen Rusland

MH17-landen betalen samen rechtszaak tegen verdachten

22 januari 2019 17:11 Aangepast: 22 januari 2019 17:12
Werkzaamheden op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Beeld © ANP

Nederland heeft samen met andere MH17-landen een financiële overeenkomst getekend over hoe de rechtszaak wordt betaald. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Naast Nederland hebben Australië, België, Maleisië en Oekraïne het akkoord ondertekend. Deze landen werken al samen in het JIT, het internationale onderzoeksteam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nabestaanden MH17-ramp klagen Rusland aan bij Europees Hof

Rekening

Er wordt een speciaal toezichtcomité opgericht van de betrokken landen. Nederland zal de rekening van de MH17-rechtszaak verdelen. Ons land betaalt een gedeelte zelf en de betrokken landen wordt om een bijdrage gevraagd.

Hoeveel elk land gaat bijdragen, moet nog worden bepaald. Naast de vijf landen kunnen ook andere landen met MH17-slachtoffers een bijdrage leveren. Landen als Indonesië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hadden ook slachtoffers bij de ramp, maar zij behoren niet tot de vijf JIT-landen.

Schiphol

De verdachten van MH17 worden vervolgd in Nederland door Nederlandse rechters. De rechtszaak wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol. Wanneer het strafrechtelijk onderzoek is afgerond en het proces begint, is nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland weer in tegenaanval over MH17: 'Oekraïne lanceerde Buk-raket'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore