Ga naar de inhoud
Glad op de weg

Nederland kleurt wit: meer sneeuw, meer ongelukken

Deze meisjes uit Rotterdam hebben zich goed gekleed tegen de kou. Beeld © ANP

Vandaag valt er toch meer sneeuw dan aanvankelijk werd gedacht. Ging Rijkswaterstaat eerder nog uit van een sneeuwlaagje van 1 tot 3 centimeter dikte, nu wordt een laag van 3 tot 5 centimeter verwacht. 

Rijkswaterstaat twittert ook dat er meer meldingen van ongelukken binnenkomen. Tot in het begin van de middag kwamen zes meldingen binnen van ongelukken die het gevolg waren van sneeuwval.

Slippartij

Zo was op het knooppunt Kethelplein de verbindingsweg van de A4 vanuit Bergen op Zoom naar de A20 richting Hoek van Holland een tijdje dicht omdat daar een auto was geslipt.

"In de loop van de middag wordt het droog in het westen van het land, maar in het midden en het oosten van het land moet het verkeer tot in de avond rekening blijven houden met winterse buien'', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Meer dan 5 centimeter

Volgens Buienradar-meteoroloog William Huizinga kan er op sommige plaatsen, de hoger gelegen delen zoals de Veluwe bijvoorbeeld, zelfs meer dan 5 centimeter vallen.

En al die sneeuw is niet zomaar weg. "De temperatuur zal nauwelijks boven nul komen en alleen in het uiterste westen valt er misschien regen. Daarom blijft het wel even liggen", zegt Huizinga.

Let op als je de weg op gaat

Het wordt daarom ook oppassen tijdens de avondspits. "Die zal druk zijn, ook omdat er op dat moment in het oosten nog steeds sneeuw valt. Let dus op als je de weg op gaat, het kan zeker glad zijn."

Treinreizigers goed voorbereid

Een NS-woordvoerder laat weten dat het rustig is op het spoor. "Er zijn geen grote incidenten en we zien dat reizigers goed voorbereid op pad gaan. In het westen van het land is het treinverkeer het drukst, maar ook daar zijn er geen grote problemen op de stations of in de treinen. Het is nu afwachten hoe erg het nog gaat sneeuwen vandaag."

Op Schiphol ondervinden reizigers niet of nauwelijks hinder van de sneeuw. Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport werd vanwege de sneeuw tijdelijk opgeschort.

Rijexamens geschrapt

Vanwege de sneeuw zijn in Zeeland en Zuid-Holland tientallen rijexamens niet doorgegaan. In Zeeland werden tot nu toe 27 van de 87 examens geschrapt, in Zuid-Holland 80 van de 565. In de overige provincies gingen alle examens door of werd een handjevol examens geschrapt.

Het CBR bepaalt vlak voor het examen of dat kan doorgaan. Kandidaten worden verwacht op de examenlocatie en krijgen dan te horen of ze gaan rijden.

Als er niet gereden kan worden, streeft het CBR ernaar om kandidaten voor een autorijbewijs binnen vijf weken examen te laten doen.

Dit moet je weten over winterbanden

01:51
Heb je winterbanden eigenlijk wel nodig in Nederland en wat zijn de voordelen van die speciale banden?
Het
Lees meer
Het sneeuwt: luchthaven Rotterdam dicht, code geel in hele land