Ga naar de inhoud
Oostvaardersplassen

Vlees van herten Oostvaardersplassen te koop, deel naar voedselbank

Staatsbosbeheer toont vlees van herten uit Oostvaardersplassen Beeld © Hans Schutte / RTL Nieuws

Van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen gaat zo'n 2000 kilo vlees naar Nederlandse voedselbanken. De rest kan door particulieren worden aangeschaft.

Het vlees voor de voedselbanken is verdeeld in 8000 pakketjes van een half pond stoofvlees. Particulieren kunnen vanaf vandaag wildbraadpakketten uit de Oostvaardersplassen kopen via www.koopeenhert.nl. Er zijn pakketten van 2 kilo (59,95) en van 4 kilo (99,95). 

Erg populair

Het kopen van vlees van geschoten wild is niet nieuw. Nationaal Park De Hoge Veluwe en natuurbeheerder Free Nature verkopen al jaren vlees van hun eigen wild. Dat wildbraad is erg populair.

Staatsbosbeheer is in december begonnen met het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen. De dieren moeten weg omdat het aantal grote grazers in het Europese vogelreservaat veel te groot is geworden. Er zullen ook 160 konikpaarden verhuizen. De heckrunderen blijven ongemoeid.

Tempo afschieten opgevoerd

Het afschieten van de edelherten gaat tot nu toe veel minder snel dan verwacht. Vorige week besloot Staatsbosbeheer het tempo van afschieten op te voeren.

Het afschot gaat door tot 1 april, als het broedseizoen van de vogels begint.

Eerste herten Oostvaardersplassen afgeschoten

00:44
Staatsbosbeheer heeft toestemming om 1800 van de dieren te schieten. Dat is nodig, omdat er te veel herten in het gebied rondlopen. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Meer
Lees meer
Meer jagers ingezet voor afschieten edelherten Oostvaardersplassen