Terreurdaden IS

'Jihadrapper' Marouane B. is Nederlanderschap kwijt

22 januari 2019 11:00 Aangepast: 22 januari 2019 16:30
Marouane B.

'Jihadrapper' Marouane B. is geen Nederlander meer. Staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) heeft hem zijn Nederlanderschap ontnomen. Hij heeft nog wel de Marokkaanse nationaliteit.

De 23-jarige B. sloot zich in 2013 aan bij de terroristen van IS en werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Hij kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij een rapnummer naar website Crimesite had gestuurd met de titel 'Ik kom ooit terug'.

Dubbele nationaliteit

Sinds 2017 zijn twaalf jihadisten hun Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat kan alleen als iemand een dubbele nationaliteit heeft.

Syriëganger B. zei eerder dankbaar te zijn voor de gevangenisstraf van zes jaar voor zijn daden. "Mocht ik opgepakt worden, dan zit ik mijn straf lachend uit", meldt hij in een verklaring.

'Jihad in Benelux'

"Volgens het Nederlandse strafrecht kan ik levenslang krijgen voor de dingen die ik gedaan heb met de vijanden van Allah", schrijft hij verder. "Wat ik gedaan heb zal ik niet vertellen, dat kan je zelf wel invullen."

Hij pleitte in zijn verklaring voor het voeren van de jihad 'in de Benelux', onder meer door 'overvallen te plegen met de intentie een deel van het geld naar Islamitische Staat te sturen'.

Mederapper Robbin van D.

Ook schrijft hij: "Maak gebruik van de democratie in de Benelux. Democratie is niet het doel, maar een middel om een nieuwe provincie van Islamitische Staat te stichten, zodat de mensen van het boek in vrede kunnen leven onder de wetten van de sharia."

Marouane B. vertrok in 2013 samen met plaatsgenoot en mederapper Robbin van D. naar Syrië. Toen die laatste terugkeerde naar Nederland, besloot B. te blijven. Naar eigen zeggen wilde hij het Syrische volk helpen, maar al snel nam hij deel aan de terreurdaden van IS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Marouane B. blij met 'lage' straf: 'Ik zit hem lachend uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`