Leerlingen getuige

'Klap groot' voor 15-jarig meisje uit Helmond dat door kogel is geraakt

22 januari 2019 10:51 Aangepast: 22 januari 2019 13:45
Onderzoek op de plek van de schietpartij in Helmond. Beeld © ANP

Het gaat niet goed met het 15-jarige meisje uit Helmond, dat gisteren werd geraakt door een rondvliegende kogel in het centrum van de stad. Dat zegt een woordvoerder van haar school tegen RTL Nieuws. "Het is vooral mentaal een flinke klap."

De schok is groot in de Brabantse stad. Gistermiddag werd er een auto onder vuur genomen in een winkelgebied op de kruising Noord Koninginnewal en de Molenstraat. Door de kogels ging de achterruit van de auto aan diggelen. 

Twee Helmondse kinderen, een 2-jarige peuter en een meisje van 15 jaar, werden geraakt door de rondvliegende kogels. De twee zijn volgens de politie toevallige slachtoffers. De peuter zat bij haar moeder achter op de fiets en raakte gewond aan haar been. Ze ligt in het ziekenhuis.

Leerlingen getuige

Het 15-jarige meisje fietste met zes andere leerlingen langs de auto toen er schoten klonken. Ze werd geraakt in haar arm. Ze moest naar het ziekenhuis, maar mocht gisteravond weer naar huis. "Het valt mee als het gaat om fysieke verwonding, maar vooral mentaal is het een flinke klap", zegt Perry Vermeulen van het Knippenbergcollege, waar het meisje op de mavo zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verdachte Helmond alweer vrijgelaten, twee gewonden door rondvliegende kogels

Op het moment van de schietpartij waren twee klassen van de school op de terugweg van een activiteit, die door de school was georganiseerd. Een aantal scholieren was dan ook getuige. "Leerlingen hadden in de stad een soort Escape Room gebouwd. Ze liepen in groepjes."

De leerkrachten waren er niet bij: zij waren bezig met opruimen na de activiteit.

Sfeer omgeslagen

Vermeulen zegt dat deze dag in het teken staat van nazorg. "Ook voor de klas die erbij betrokken was. We hebben haar en haar ouders gesproken. We zijn de dag met mentoren en afdelingsleiders begonnen om in te lichten hoe ze hiermee om kunnen gaan. We kijken met Slachtofferhulp of er een traject met individuele leerlingen nodig is."

De fiets waarop de peuter zat die is geraakt. De fiets waarop de peuter zat die is geraakt.

De gebeurtenis hakt er behoorlijk in, merkt Vermeulen. "We hadden gisteren juist een grote feestdag gehad, omdat we het predicaat 'excellente school' hadden verdiend. De sfeer is helemaal omgeslagen. Het vervelende is: het is niet te voorkomen. Dat speelt ook bij de leerlingen: het had mij kunnen overkomen."

Inzittenden gevlucht

De politie pakte na de schietpartij een 23-jarige man uit Helmond op, maar die bleek er niet bij betrokken te zijn en is niet langer verdacht. Er is nog niets bekend over de aanleiding voor de schietpartij. Naar verdachten wordt gezocht.

Kort na de schietpartij reed een auto met hoge snelheid weg. De wagen werd verderop leeg teruggevonden. De inzittenden van de beschoten auto zijn gevlucht en lieten de wagen achter. Ook zij worden door de politie gezocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore