Ga naar de inhoud
3 tot 5 cm

Het sneeuwt: luchthaven Rotterdam dicht, code geel in hele land

De eerste sneeuw is gevallen in Zeeland. Beeld © Provicom

De eerste sneeuw is gevallen in Nederland. De snelwegen in Zeeland en Zuid-Holland kleuren wit, de luchthaven van Rotterdam is dicht en voor het hele land geldt code geel. "Geen paniek hoor, maar wel opletten op de weg."

Dat zegt William Huizinga van Buienradar. Hij houdt de hele dag de sneeuwradar in de gaten. "Er ligt al een mooie laag sneeuw, dat langzaam opschuift naar het oosten, maar de sneeuw zal daar wel de tijd voor nemen."

Bekijk hier de actuele sneeuwradar:

Op de Sneeuwradar van Buienradar wordt er regen (blauw), natte sneeuw (geel) en/of sneeuw (oranje) getoond. 

Rotterdam The Hague Airport is vanaf kwart over elf dicht gegaan vanwege de sneeuw op de start- en landingsbaan. "Zes vluchten zijn daarom geannuleerd en het gaat daarbij om drie- tot vijfhonderd passagiers." 

Luchthavenbrandweer 

De luchthavenbrandweer probeert nu alles sneeuwvrij te krijgen en de luchthaven hoopt rond twee uur weer open te gaan. "Alle passagiers kunnen dus wel gewoon naar de luchthaven komen."

Via Instagram is te zien hoe de banen worden schoongemaakt:

Volgens Huizinga valt er genoeg sneeuw om er een mooie sneeuwpop van te maken. "Op veel plekken zal er tussen de 3 en 5 centimeter sneeuw vallen. Maar op sommige plaatsen, de hoger gelegen delen zoals de Veluwe, kan er zelfs meer dan 5 centimeter vallen."

Strandcam

Op het strand van Groede in Zeeland is er een 'strandcam' neergezet, zodat je live mee kan kijken naar de witte stranden daar.

En al die sneeuw is niet zomaar weg. "De temperatuur zal nauwelijks boven nul komen en alleen in het uiterste westen valt er misschien regen. Daarom blijft het wel even liggen."

Let op als je de weg op gaat

Het wordt daarom ook oppassen tijdens de avondspits. "Die zal druk zijn, ook omdat er op dat moment in het oosten nog steeds sneeuw valt. We moeten het niet dramatischer maken dan het is, dus eerder naar huis hoeft niet. Maar let wel op als je de weg op gaat, het kan zeker glad zijn."

Hier de eerste beelden van de sneeuw in Zeeland en Zuid-Holland:

00:47

De ochtendspits was daarentegen 'uitzonderlijk rustig'. Op het hoogtepunt stond er vanochtend 149 kilometer file in totaal.