Ga naar de inhoud
Nieuwe cijfers

GGD schrikt van cijfers: 'Meer varkens betekent meer gezondheidsproblemen'

Archieffoto Beeld © ANP

De GGD en Natuurmonumenten schrikken ervan dat er veel meer varkens worden gefokt dan officieel bekend is. Intensieve veeteelt heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en de natuur. De organisaties willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de nieuwe berekeningen.

Uit cijfers van Varkens in Nood blijkt dat er in Nederland 2,3 miljoen varkens meer worden gehouden dan uit officiële cijfers blijkt.

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen varkens meer gefokt in Nederland dan toegestaan

De stoffen die varkens via mest uitstoten, zoals ammoniak en fijnstof, komen in de lucht terecht en die ademen we in. Volgens de GGD hebben mensen die in de buurt van veestallen wonen last van verminderde longfunctie. En: hoe meer varkens er zijn, hoe meer problemen dat oplevert.

Zorgen over veehouderijen

"Zeker in gebieden waar veel veehouderijen bij elkaar staan en waar ook veel mensen wonen, is er veel zorg over die veehouderijen. En met name over die dierziekten die mogelijk kunnen uitbreken", zegt Renske Nijdam, gezondheidsexpert bij GGD Hart voor Brabant.

Ze wil daarom dat er snel duidelijkheid komt over het werkelijke aantal varkens in Nederland. "Varkens stoten een bepaalde stoffen uit: zoals fijnstof en geur. Als de aantallen veranderen, dan is de vraag of het nog wel aan de gezondheidskundige normen voldoet."

Bomen gaan dood

De natuur heeft ook veel te lijden aan te veel stikstof in de lucht. Dat komt door het verkeer, industrie, maar ook door de intensieve veeteelt. In de omgeving van Oisterwijk in Brabant hebben vooral eikenbomen het zwaar te verduren, zegt boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten.

De provincie telt de meeste varkens van Nederland. "Die stikstof komt in de bodem terecht. Daardoor verzuurt de bodem en de wortels sterven af. Eiken leggen daardoor het loodje. Bomen die normaal tussen de vier- en de achthonderd jaar oud kunnen worden, gaan nu achter elkaar dood."