Advies ministerie

Genderneutraal paspoort wordt toch niet makkelijker

21 januari 2019 18:56 Aangepast: 21 januari 2019 23:16
Leonne Zeegers is de eerste Nederlander die een X in haar paspoort heeft in plaats van M of V. Beeld © Hollandse Hoogte

Het wordt toch niet eenvoudiger om een paspoort te krijgen dat in het midden laat of je man of vrouw bent. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.

Het kabinet verklaarde bij zijn aantreden 'onnodige' geslachtsregistratie te willen beperken, omdat sommige mensen zich nu eenmaal niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

Nader inzien

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) was hier een maand of drie ook nog enthousiast over. "Het past in de tijdsgeest", zei hij toen.

Bij nader inzien wacht hij liever met de wet zo aan te passen dat de geslachtsaanduiding gemakkelijker geschrapt zou kunnen worden. Knops volgt hiermee het advies van een commissie van het ministerie van Justitie, 'de ontwikkelingen op dit terrein, ook internationaal, af te wachten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leonne mag officieel genderneutraal zijn: 'Ik zit er precies tussenin'

Het COC en twee andere LHBTI-belangenorganisaties (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) eisen dat Knops en minister Sander Dekker van Rechtsbescherming alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie. "Voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Waar is 'Nederland gidsland' gebleven?" Volgens de organisaties legt het kabinet onder meer een rechterlijke uitspraak en de afspraken in het regeerakkoord naast zich neer.

Precies tussenin

In oktober werd voor het eerst een Nederlands paspoort met een X uitgegeven. De Bredase Leonne Zeegers had de primeur. Ze kreeg de rechter zover dat die het geslacht van haar geboorteakte schrapte. Dat was vereist om van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort te krijgen.

Leonne onderging medische behandelingen om vrouw te worden, maar na verloop van tijd bleek ook dat geslacht niet te passen. "Ik ben geen Sylvester Stallone en geen Pamela Anderson, maar zit er precies tussenin", vertelde ze in een eerder interview met RTL Nieuws. "Ik ben het typische voorbeeld van een zuivere hermafrodiet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore