'Pseudo-onderzoekers'

Harde kritiek van Russische justitie op 'vooringenomen' MH17-onderzoek

21 januari 2019 19:01 Aangepast: 22 januari 2019 08:41
Het gereconstrueerde neergeschoten vliegtuig van Malaysia Airlines. Beeld © ANP

Het Russische Openbaar Ministerie haalt hard uit naar het MH17-onderzoek. Zo is Rusland niet van plan om Russen te ondervragen en wordt het MH17-onderzoek 'vooringenomen' genoemd. Dat zegt Nikolaj Vinnichenko, de tweede man van het Russische OM, in een interview met een Russisch persbureau.

Het internationale onderzoeksteam JIT heeft herhaaldelijk laten weten dat Rusland juist niet meewerkt met het onderzoek. In september ging het bijvoorbeeld over de nummers die aangetroffen zijn op raketonderdelen. "Op die vraag en op verschillende andere rechtshulpvragen uit de periode 2016, 2017 en 2018 heeft het JIT geen inhoudelijke reactie ontvangen van de Russische Federatie", liet het JIT in september weten.

Russen: onderzoek is vooringenomen

Vinnichenko beweert dat Rusland wel degelijk meewerkt aan het onderzoek. "Rusland heeft de afgelopen jaren actief samengewerkt met Nederland en heeft al vier jaar alle beschikbare informatie over de MH17-crash verstrekt", zegt Vinnichenko. "Ik zou willen benadrukken dat het Russische Openbaar Ministerie heeft gereageerd op alle negen verzoeken. We hebben een indrukwekkende hoeveelheid belangrijke data naar het internationale onderzoek gestuurd." Volgens de Russen is het onderzoek vooringenomen, want de data uit Moskou wordt genegeerd: "Het is duidelijk dat het JIT vooringenomen is tegen zowel Rusland als de verstrekte gegevens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BUK-luchtdoelraketsysteem dat MH17 neerhaalde afkomstig van Russisch leger

In mei 2018 heeft het JIT gepubliceerd dat de BUK Telar afkomstig is van de 53ste Brigade van het Russische leger. Dat is het luchtdoelraketsysteem dat werd gebruikt voor het neerhalen van MH17. Vinnichenko wijst alle gepubliceerde resultaten van de hand. "Tot nu toe is geen echt bewijs geleverd van betrokkenheid van een Russische burger bij de tragedie. Daarom zijn er geen redenen om een van onze burgers te ondervragen als onderdeel van deze zaak."

Verder is het Russische Openbaar Ministerie 'diep verontwaardigd' dat Oekraïne deel uitmaakt van het internationale onderzoeksteam. Ook vindt Vinnichenko het 'choquerend' dat Nederland geen stappen onderneemt tegen Oekraïne, dat zijn luchtruim onvoldoende had gesloten, waardoor MH17 boven een oorlogsgebied vloog.

'Pseudo-onderzoekers'

Rusland haalt ook hard uit naar de bevindingen van online onderzoekscollectief Bellingcat. "Het JIT werkt actief samen met de pseudo-onderzoekers van Bellingcat, die bekend staan vanwege hun foutieve berichtgeving", zegt Vinnichenko. Bellingcat publiceerde in mei 2018 de resultaten van een nieuw onderzoek op basis van telefoongegevens. Een van de hoofdverdachten is Oleg Ivannikov, een Russische militair met een hoge functie. Volgens Bellingcat was Ivannikov direct betrokken bij het transport van de buk-raketinstallatie vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bellingcat: deze hooggeplaatste militair was betrokken bij MH17

"We zien in het interview niets nieuws. Alle informatie die door Rusland is gegeven, wordt in het onderzoek betrokken", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket namens het internationale onderzoeksteam. "De Russische autoriteiten hebben niet alle verzoeken van het JIT uitgevoerd. Zo staan nog een aantal vragen open. Nu de Russische Federatie bereid is om mee te werken, zien we de antwoorden graag tegemoet."

Wanneer het strafrechtelijke onderzoek is afgerond en de MH17-rechtszaak begint, is nog niet bekend. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen in 2014 in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

'Harde toon opvallend'

"De harde toon van het Russische Openbaar Ministerie richting strafrechtelijk onderzoek is opvallend. De kritiek en verwijten zijn niet nieuw, maar wel opvallend qua timing. Afgelopen tijd kwamen er juist uit Rusland wat mildere geluiden", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet onlangs weten dat ze bereid zijn tot een gesprek met Nederland en Australië over de aansprakelijkheid. Dat werd in Den Haag toch opgepikt als een eerste, voorzichtig positief signaal. De 'nieuwe' kritiek uit Moskou zal Nederland niet van koers doen veranderen: er wordt door het JIT nog altijd aan het strafrechtelijk onderzoek gewerkt. Daarnaast proberen Nederland en Australië nog in gesprek te komen met Rusland over de staatsaansprakelijkheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore