Ondanks politieke discussie

Uitzetting Armeens gezin gaat door: 'We willen niet weg, Nederland is ons thuis'

21 januari 2019 12:22 Aangepast: 21 januari 2019 13:24
Alle kinderen zijn in Nederland geboren.

De uitzetting van het Armeense gezin Grigoryan gaat door ondanks de politieke discussie die momenteel wordt gevoerd. De spoedprocedures om het gezin hier te houden, zijn afgewezen, laat de advocaat weten. Onderwijl zet de discussie over het kinderpardon de verhoudingen in de coalitie op scherp.

Het gezin Gergoryan zal om 13.10 uur op een lijnvlucht richting Armenië worden gezet. Tot het laatste moment heeft de advocaat van het gezin met drie kinderen van 8, 5 en 3 jaar oud via spoedprocedures geprobeerd de uitzetting tegen te houden. "De spoedvoorzieningen zijn allemaal afgewezen. De uitzetting gaat door. Na dit weekend hadden we weer hoop, we hebben gestreden tot het laatste eind", laat de advocaat weten in een reactie.

'Schandalig'

Esther van Dijken kent het gezin goed en doet namens hen het woord: "Ik vind het schandalig hoe dit gaat. Op zaterdag geeft de politiek hoop doordat het CDA is gaan draaien, maar op maandag is dit de keiharde werkelijkheid. Ik vraag me af of de politiek wel door heeft wat ze aan het doen zijn."

Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter

Verhoudingen op scherp

In Den Haag zet de discussie over het kinderpardon ondertussen de verhouding op scherp. Sinds het CDA voor een versoepeling van het kinderpardon is en daar nu een Kamermeerderheid voor is; laait de discussie op: moeten de uitzettingen van kinderen doorgaan?

D66 wil net als de ChristenUnie een stop op het uitzetten van asielkinderen. Fractievoorzitter Rob Jetten wil snel een debat over een versoepeling van het kinderpardon. "Het lijkt me heel onverstandig om vooruitlopend daarop toch gezinnen uit te zetten", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Nog niet vooruit lopen

CDA-leider Sybrand Buma wil nog niet vooruitlopen op een uitzetstop voor kinderen. "Dat gaan we met de coalitie bespreken'', zei hij voorafgaand aan het wekelijkse coalitieberaad. VVD-collega Klaas Dijkhoff liet weten de wensen van zijn coalitiepartners te zullen aanhoren. Maar hij voegde eraan toe: "Ik heb gelukkig een regeerakkoord.''

De drie kinderen zijn alledrie in Nederland geboren. De drie kinderen zijn alledrie in Nederland geboren.

Alle kinderen hier geboren

Het Armeense gezin Grigoryan kwam in 2010 naar Nederland. "Ik had problemen in mijn land. Daarom zijn we gevlucht. Al onze drie kinderen zijn in Nederland geboren. Dit land is hun thuis", zei vader Hovik gisteren tegen RTL Nieuws. Hij deed dat vanuit het detentiecentrum in Zeist waar hij en zijn gezin opgesloten zaten.

Zijn 8-jarige dochter Shushan werd ruim twee jaar geleden aangereden door een vrachtwagen op het terrein van het AZC in Den Helder waar zij woonde. Het meisje moest toen met de traumahelikopter worden meegenomen en heeft een tijd in het ziekenhuis gelegen.

Pijn en angst

"Ze heeft nog altijd pijn, en is bang. Shushan kan 's nachts niet goed slapen. Ze heeft medische hulp nodig." Die kan ze niet in Armenië krijgen, aldus de vader. "Mijn kinderen spreken de taal ook niet. Zijn daar nog nooit geweest. Daarom willen we niet weg. Nederland is ons thuis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze kinderen moeten land uit ondanks wens soepeler kinderpardon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`