Winters weer

Sneeuw in aantocht: lange files en minder treinen en vluchten

21 januari 2019 12:28 Aangepast: 22 januari 2019 02:30

Het gaat morgen sneeuwen en dat betekent hoogstwaarschijnlijk problemen op de weg en op het spoor. Er wordt vooral een zwaardere avondspits verwacht.

De NS schrapt treinen door de naderende sneeuwval. De treinen bij de NS gaan door een 'anti-icing-installatie'. De treinen worden op zes locaties in Nederland aan de onderkant ingesmeerd met glycol, een antivries-middel. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat sneeuw en ijs aan de trein blijven plakken, tussen de rails vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

ProRail en NS hebben daarnaast op vijf belangrijke trajecten zogenaamde schraapritten uitgevoerd om ijsvorming op de bovenleidingen te beperken. 

Minder vluchten

De verwachte sneeuwval leidt waarschijnlijk ook tot het uitvallen van vluchten naar, van of via Amsterdam, meldt KLM. De luchtvaartmaatschappij raadt klanten aan om de status van hun vlucht de komende tijd goed in de gaten te houden.

Op de weg is het oppassen. In het hele land is het nu al 'code geel' vanwege gladheid op de weg, meldt het KNMI. Vooral in het noorden is er op dit moment kans op gladheid door ijzel als gevolg van lichte regen. "Het wegdek is nog zo'n 2 tot 3 graden onder nul", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schaatsliefhebbers moeten nu kans grijpen: 'Koudste nacht hebben we gehad'

Morgen overdag moeten we in het hele land rekening houden met gladheid door de sneeuwval, zegt de weerman. "Het lijkt erop dat de eerste sneeuw tussen 8.00 en 9.00 uur in het westen gaat vallen. Zeeland is als eerste aan de beurt. Dus het staartje van de ochtendspits krijgt ermee te maken." 

In het westen valt de meeste sneeuw, zo'n 2 tot 3 centimeter. Daarna gaat daar licht regenen.

Avondspits

De avondspits zal zeker zwaarder worden dan normaal, zegt weerman Huizinga. "Hou rekening met de nasleep van de gladheid." 

Ook de ANWB verwacht de meeste hinder tijdens de avondspits. "Hou de verkeersinformatie in de gaten om te kijken of de route die je wilt nemen te doen is", zegt een woordvoerder. "Wegen kunnen bijvoorbeeld afgesloten zijn. Stel dan je reis uit of neem aan andere route."

Oosten van het land

Het oosten van het land kleurt als laatste wit. Daar blijft de sneeuw wel liggen en daar is het dus wat meer oppassen voor gladde wegen. Weerman Huizinga raadt iedereen sowieso aan om voorzichtig te rijden. "Zeker omdat we dit soort omstandigheden niet meer zo gewend zijn."

Bij Rijkswaterstaat draaien strooiwagens overuren. Op de website van de Verkeersinformatiedienst is live te zien waar de strooiwagens rijden en waar de wagens de afgelopen zes uur gestrooid hebben.

Zo koud is de grond nu in Nederland:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`