IJspret

Schaatsliefhebbers moeten nu kans grijpen: 'Koudste nacht hebben we gehad'

21 januari 2019 11:20 Aangepast: 21 januari 2019 11:42
De KNSB meet de ijsdikte van het ijs in Haaksbergen. Beeld © ANP

Wie deze week - of misschien wel deze winter - nog op natuurijs wil schaatsen, kan maar beter snel de ijzers onderbinden. Vanochtend stelden vijf schaatsverenigingen de natuurijsbaan open voor publiek. De temperatuur gaat de komende dagen langzaam weer omhoog.

"Het was behoorlijk koud vannacht, en dat zonder sneeuwlaagje", zegt meteoroloog William Huizinga. Op twee plekken in Nederland werd het opnieuw -10. "Voor een Nederlandse winter is dat tegenwoordig toch wel uitzonderlijk."

Of de natuurijsbanen vanmiddag ook nog open zijn, is onbekend. De gemeente Ede laat bijvoorbeeld weten dat de baan geopend is 'tot zolang het weer het toelaat'. Ook twee ijsbanen in Zuid-Holland (De Lier en Ammerstol), Noord-Holland (Kudelstaart) en Utrecht (Doorn) gingen vanochtend open.

Schaatsmarathon in Haaksbergen

Vanavond is er ook een marathon op natuurijs - de eerste dit jaar. Die wordt gehouden in Haaksbergen. Het Twentse dorp heeft volgens schaatsbond KNSB het beste ijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste marathon natuurijs weer in Haaksbergen

De komende nachten blijft het vriezen, maar zoals het er nu naar uitziet was dit de koudste nacht van de week, vertelt de weerman. "Helaas voor de schaatsliefhebbers zit er wel een stijging in van de temperatuur. Dat mooie heldere weer raken we echt wel kwijt."

Hij vervolgt: "Zeker richting vrijdag en zaterdag komt er beduidend zachtere lucht, met zo'n 4 tot 6 graden overdag, en is er nauwelijks vorst. Dan is de ijspret voorbij."

Het betekent de komende dagen wel goed opletten voor gladheid. In het hele land is het nu al 'code geel', meldt het KNMI. Vooral in het noorden is er op dit moment kans op gladheid door ijzel als gevolg van lichte regen. "Het wegdek is nog zo'n 2 tot 3 graden onder nul", zegt Huizinga.

Sneeuw in de ochtendspits

Dat het morgen gaat sneeuwen is inmiddels bekend. Inmiddels weten we ook het tijdstip dat de eerste vlokken naar beneden komen: "Het lijkt erop dat de eerste sneeuw tussen 8.00 en 9.00 uur in het westen gaat vallen. Zeeland is als eerste aan de beurt. Dus het staartje van de ochtendspits krijgt ermee te maken."

Morgen overdag moeten we in het hele land rekening houden met gladheid door sneeuwval, zegt de weerman. De avondspits zal zeker zwaarder worden dan normaal. "Hou rekening met de nasleep van de gladheid."

In het westen valt overdag de meeste sneeuw, zo'n 2 tot 3 centimeter. Daarna gaat daar licht regenen.

Het oosten van het land kleurt als laatste wit. Daar blijft de sneeuw wel liggen en daar is het dus wat meer oppassen voor gladde wegen. Huizinga raadt iedereen sowieso aan om voorzichtig te rijden. "Zeker omdat we dit soort omstandigheden niet meer zo gewend zijn."

Schaatskoorts slaat onverbiddelijk toe: 'Een paar natte voeten hoort erbij'

IJspret in Nederland na een flink koude nacht. In bijna het hele land glijden de ijzers over het natuurijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore