-10

Topdrukte bij wegenwacht, accu's begeven het massaal door vrieskou

21 januari 2019 10:47 Aangepast: 21 januari 2019 11:01
Veel accu's hadden het vanochtend begeven. (Archieffoto) Beeld © ANP

Alle hens aan dek bij de ANWB vandaag. De wegenwacht verwacht zeker duizend pechmeldingen meer dan op een normale winterse maandag. "Heel veel accu's hebben het begeven."

Het heeft flink gevroren vannacht, op sommige plekken werd het zelfs -10. En dat merkt de wegenwacht van de ANWB. "Dit weekend vroor het ook al, maar vandaag gaan mensen weer vroeg de weg op om naar het werk te gaan."

Handremmen vastgevroren

Veel mensen hadden startproblemen, zegt een woordvoerder van de ANWB. "Accu's hadden het begeven en handremmen waren vastgevroren. En dat is dan echt stomme pech. Je kan daar zelf niets aan doen, dan moeten wij echt komen."

Op een normale maandagochtend in de winter komen er zo'n 4000 pechmeldingen binnen bij de wegenwacht. "Wij schatten nu dat dat aantal vandaag op 5000 komt." 

Extra personeel

De ANWB had dat door de weersverwachting wel aan zien komen en heeft daarom vandaag meer mensen ingezet.

Wil je je auto goed voorbereiden op deze kou?

Dan heeft de ANWB drie tips.

  • Vaak krijg je je deur niet open als het heeft gevroren. Dit kun je voorkomen door de avond voordat je op pad gaat het slot van je auto in te vetten, vertelt een woordvoerder van de wegenwacht.
  • Nog iets wat je kan voorkomen: een bevroren handrem. Als je je handrem gebruikt in de winter bij strenge vorst, kan de handremkabel namelijk bevriezen. Daarom adviseert de ANWB om je auto in de eerste versnelling te parkeren en de handrem niet te gebruiken. "Dan is hij ook geblokkeerd, dus geen zorgen dat hij wegrolt."
  • En misschien wel de allerbelangrijkste tip: neem altijd een warme jas en een muts mee als je in deze weersomstandigheden de weg op gaat. "De mannen van de wegenwacht komen vaak mensen tegen die met dit weer in een dunne jas aan de kant van de weg staan. Ze denken: mijn auto heeft toch een goede verwarming. Maar je auto kan het altijd begeven en daar sta je dan verkleumd in het weiland. Dat moet je niet willen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore