IJs dik genoeg

Eerste schaatsmarathon op natuurijs vanavond in Haaksbergen

21 januari 2019 08:55 Aangepast: 21 januari 2019 11:28
Arjan Smit van de KNSB meet de ijsdikte van het ijs van IJs- en skeelercob IJsch. De KNSB bepaalt waar de eerste marathon op natuurijs wordt gereden. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De eerste marathon op natuurijs dit jaar wordt gehouden in Haaksbergen. Het Twentse dorp heeft volgens schaatsbond KNSB het beste ijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schaatsliefhebbers moeten nu kans grijpen: 'Koudste nacht hebben we gehad'

Arjan Smit van de schaatsbond KNSB mat een ijsdikte van 4 tot 5 centimeter op de baan van schaats- en skeelerclub IJsch. Dat is ruim voldoende voor het houden van een wedstrijd.

"We hebben nog nooit zo goed ijs gehad", zei Wouter Otten van de ijsvereniging tegen RTV Oost

Schaatskoorts slaat onverbiddelijk toe

IJspret in Nederland na een flink koude nacht. In bijna het hele land glijden de ijzers over het natuurijs. En de schaatskoorts houdt nog wel even aan.

Noordlaren

De schaatsbanen in het Groningse Noordlaren en het Twentse Haaksbergen strijden al jaren met elkaar om de eer. Vorige winter had Haaksbergen ook al de primeur. "Het is niet anders", zegt Willem Bazuin, penningmeester van de schaatsclub in Noordlaren. 

Noordlaren trok zich vanochtend terug uit de strijd, vanwege de ontoereikende kwaliteit van de ijsvloer en de weerprognoses. "We zijn er niet zuur om. Het blijft altijd een sportieve strijd tussen ons en Haaksbergen." Als het aan Bazuin ligt, wordt er nog wel even een telefoontje gedaan naar Haaksbergen om ze te feliciteren met de marathon. 

Vrouwen starten om 19.00 uur

De marathon in Haaksbergen wordt vanavond al verreden. De vrouwen zullen daar starten om 19.00 uur, het mannenpeloton begint om 20.00 uur.

Omdat de weersvooruitzichten onzeker zijn, zal het bij deze ene wedstrijd blijven en komt er nu geen Vierdaagse op Nederlands natuurijs. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schaatsen op natuurijs na koude nacht: 'It giet oan!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`