Derde kwartaal

Huizenprijzen door het dak, alleen in Slovenië werden ze nog duurder

21 januari 2019 00:27 Aangepast: 21 januari 2019 08:17
Beeld © ANP

In het derde kwartaal van vorig jaar stegen de huizenprijzen in ons land veel harder dan in andere Europese landen. Alleen in Slovenië stegen ze, naar verhouding, harder.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wie een nieuwbouwhuis kocht, telde daar in juli, augustus en september gemiddeld 17 procent meer voor neer dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo kan het ook: makelaar verkoopt buitenhuizen met dronevideo's

Alles bij elkaar werden Nederlandse huizen 10,2 procent duurder. Veel meer dan het gemiddelde in het Europa: 4,3 procent. Een opvallende uitzondering is Slovenië, waar een plus van 15 procent was.

Niet overal oververhit

Groot-Brittannië, Frankrijk en België kenden maar een kleine prijsstijging. In Italië en Zweden liepen de huizenprijzen in het derde kwartaal op jaarbasis zelfs iets terug.

De gekte op de Nederlandse huizenmarkt begint overigens wel iets af te nemen, zei de NVM eerder deze maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds huizengekte in jouw buurt? Bekijk hier de huizenprijzen in jouw regio

Verschil met NVM-cijfers

De makelaarsorganisatie merkte dat het aanbod aan te koop staande woningen in het vierde kwartaal sinds lange tijd weer iets is gestegen. Ook gingen de huizenprijzen volgens hun statistieken in de laatste maanden van 2018 niet meer zo hard omhoog.

Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het CBS en het Kadaster is vooral dat de laatstgenoemden de transacties pas registreren op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop enkele maanden eerder in de koopakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore