Kinderpardon

Hoop voor Armeens gezin? GroenLinks wil uitzetting maandag tegenhouden

19 januari 2019 17:41 Aangepast: 19 januari 2019 18:20

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik vraagt staatssecretaris Mark Harbers (VVD) drie Armeense kinderen en hun ouders overmorgen niet op het vliegtuig te zetten. Van Ojik reageert op het nieuws dat regeringspartijen CDA en D66 een verruiming van het kinderpardon willen.

Van de vier regeringspartijen zijn nu drie partijen voorstander van een verruiming. Het idee is om kinderen die in Nederland zijn 'geworteld', niet meer uit te zetten. Eerder liet ook al de ChristenUnie weten hier voorstander van te zijn. Regeringspartij VVD is tegen.

"Nu er duidelijk een meerderheid is voor een ruimhartiger kinderpardon, vraag ik Mark Harbers de maandag geplande uitzetting van drie Armeense kinderen en hun ouders af te blazen", twitterde het Kamerlid. "Kinderen moeten - in afwachting van nieuw beleid - niet worden uitgezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Neemt CDA verruiming kinderpardon serieus, of is het loze campagnepraat?'

Van Ojik heeft het over een Armeens gezin met drie minderjarige kinderen uit een asielzoekerscentrum in Emmen. De kinderen zijn 8, 5 en 3 jaar. Alle drie zijn in Nederland geboren. Het gezin, dat nu vastzit in een detentiecentrum in Zeist, wordt aanstaande maandag om 13.10 uur uitgezet. 

Aangereden door vrachtwagen

Het meisje van 8 is ruim twee jaar geleden aangereden door een vrachtwagen op het terrein van het AZC in Den Helder waar zij woonde, meldt Defence for Children

Het kind moest toen met de traumahelikopter worden meegenomen en heeft een tijd in het ziekenhuis gelegen. "Ze herstelde en revalideerde, maar ontwikkelde angst- en depressieve klachten, durfde niet meer te slapen en had nachtmerries. Haar behandelaars hebben haar gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en achten behandeling noodzakelijk."

De familie wil op zijn minst uitstel van vertrek, zodat het meisje haar traumabehandeling kan afmaken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil daar niks van weten.

Regeerakkoord

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers tekent zich in de Tweede Kamer nu weliswaar een meerderheid af voor een aanpassing van het kinderpardon, maar gaat dit wel in tegen de afspraken in het regeerakkoord. "Het is dus niet per definitie gezegd dat de verruiming er ook gaat komen. Het hangt ervan af hoe hard het CDA dit spel wil spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA gooit roer om: wil samen met D66 soepelere regels kinderpardon

Schreinemachers vindt het logisch dat de oppositie nu op de bres springt voor gezinnen met kinderen die op het punt staan te worden uitgezet. "Maar de kans lijkt niet groot dat die uitzetting nu zal worden tegengehouden. Ook in november, toen het congres van de ChristenUnie zich uitsprak tegen het uitzetten van kinderen die hier zijn geworteld, zei de VVD en trouwens ook Rutte, dat van oprekking van het kinderpardon geen sprake kon zijn."

Reactie staatssecretaris Harbers

"Er zijn afspraken over het kinderpardon, zoals vastgelegd in het regeerakkoord. Dat is voor mij leidend." Dat zegt staatssecretaris Mark Harbers als reactie op het nieuws dat het CDA nu ook een verruiming van het kinderpardon wil.

"Het is geen geheim dat er binnen de coalitie verschillend over dit onderwerp wordt gedacht", zegt Harbers. Daarom wil hij zich aan het regeerakoord houden, waarin de afspraken over het kinderpardon zijn vastgelegd.

Hij wijst verder op het onderzoek dat wordt gedaan. "Langdurig verblijf in Nederland zonder duurzaam verblijfsrecht is in alle opzichten voor iedereen onwenselijk, ook voor kinderen. Daarom heb ik de onafhankelijke commissie onder leiding van Richard van Zwol ingesteld. Hij doet onderzoek naar alle aspecten die eraan bijdragen dat vreemdelingen, ondanks afwijzing van hun verblijfsaanvraag en de daaruit voortvloeiende vertrekplicht, vaak langdurig in Nederland blijven. De uitkomsten van dat onderzoek worden voor de zomer verwacht en die wacht ik af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore