CDA wil verruiming

Harbers: regeerakkoord blijft leidend bij kinderpardon

19 januari 2019 13:48 Aangepast: 19 januari 2019 14:33
Mark Harbers Beeld © ANP

"Er zijn afspraken over het kinderpardon, zoals vastgelegd in het regeerakkoord. Dat is voor mij leidend." Dat zegt staatssecretaris Mark Harbers als reactie op het nieuws dat het CDA nu ook een verruiming van het kinderpardon wil.

Van de regeringscoalitie lijkt nu alleen de VVD vast te willen houden aan de huidige invulling van het kinderpardon. Ook D66 en de ChristenUnie willen soepelere regels.  

Afwachten onderzoek

"Het is geen geheim dat er binnen de coalitie verschillend over dit onderwerp wordt gedacht", zegt Harbers. Daarom wil hij zich aan het regeerakoord houden, waarin de afspraken over het kinderpardon zijn vastgelegd.

Hij wijst verder op het onderzoek dat wordt gedaan. "Langdurig verblijf in Nederland zonder duurzaam verblijfsrecht is in alle opzichten voor iedereen onwenselijk, ook voor kinderen. Daarom heb ik de onafhankelijke commissie onder leiding van Richard van Zwol ingesteld. Hij doet onderzoek naar alle aspecten die eraan bijdragen dat vreemdelingen, ondanks afwijzing van hun verblijfsaanvraag en de daaruit voortvloeiende vertrekplicht, vaak langdurig in Nederland blijven. De uitkomsten van dat onderzoek worden voor de zomer verwacht en die wacht ik af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Neemt CDA verruiming kinderpardon serieus, of is het loze campagnepraat?'

Oppositie: betere procedure gewenst

Nu er een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaat voor een ruimer kinderpardon, willen de linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA ook snel een betere asielprocedure voor kinderen. Zij nodigen andere partijen uit hun wetsvoorstel hierover te ondertekenen.

De wet moet ervoor zorgen dat er beter wordt gekeken naar de belangen van kinderen die asiel aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan het Egyptische meisje dat gevaar loopt te worden besneden bij terugkeer, of de jongen die bij uitzetting naar Congo mogelijk in de handen valt van ronselaars voor kindsoldaten, laten PvdA en GroenLinks.

Tim Hofman met kwart miljoen handtekeningen voor kinderpardon naar Den Haag

Tv-maker Tim Hofman bood in december 250.000 handtekeningen aan in Den Haag. Hij pleitte daarmee voor een verruiming van het kinderpardon.

Belang kind voorop

Met D66 en CDA is er nu een grote meerderheid in de Kamer voor een ruimhartig kinderpardon, zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Hij wil nu ook de krachten in de Kamer bundelen voor kinderen die in de toekomst een beroep doen op asiel: "We moeten voorkomen dat kinderen die nieuw aankomen in Nederland straks weer jaren in onzekerheid zitten."

Volgens Attje Kuiken (PvdA) zorgt het wetsvoorstel ervoor dat al aan het begin rekening wordt gehouden met de belangen van kinderen. "Zo voorkomen we jarenlange procedures en geven we deze kinderen duidelijkheid en de kans om een goed leven op te bouwen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

CDA gooit roer om: wil samen met D66 soepelere regels kinderpardon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`